EXQI maakt opnamereeks met de beste koren van Vlaanderen

Eurocam Media Center, 13 november 2006 • EXQI, de cultuurzender van Vlaanderen, neemt van 15 tot en met 18 november een reeks kooroptredens op. In totaal zullen 8 koren uit het Vlaamse land deelnemen aan de muziekreeks die in december zal worden uitgezonden op EXQI Vlaanderen.

De koren die aan deze muziekopname deelnemen behoren tot de top in Vlaanderen. Hun bekendheid reikt tot ver buiten de grenzen. Naast kinderkoren verlenen ook mannenkoren, damesensembles en een kamerkoor hun medewerking aan de opnamereeks die zal plaatsvinden in één van de studio’s van het Eurocam Media Center.

De programmering van EXQI is iedere maand opgebouwd rond één of meerdere thema’s. In oktober en november wordt aandacht besteed aan jonge solisten, werk van Mozart (in het kader van diens 250ste verjaardag), het recente Internationaal Filmfestival van Vlaanderen en de Boekenbeurs in Antwerpen. December zal in het teken staan van koormuziek met speciale aandacht voor kerstliederen.

De deelnemende koren zijn:

• Antwerps Kathedraalkoor
• Arabesk (Gent)
• Arc Sonoré (Sint-Niklaas)
• El Grillo (Gent)
• Konsinjoorkes (Kontich)
• Lirica (Gent)
• Manteliusensemble (Hasselt)
• Rondinella (Knokke-Heist)

* * *

EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van het HDTV-mediabedrijf Euro1080. De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. Op termijn zal Euro1080 in totaal 12 cultuurzenders oprichten. EXQI Vlaanderen is te bekijken via het digitale pakket van iN.Di (Interelectra, Integan, PBE en WVEM) en in HDTV via satelliet (Astra 23,5° Oost). Begin 2007 zal iN.Di EXQI Vlaanderen ook in HDTV-kwaliteit aanbieden.

www.cultuurzender.be
www.euro1080.tv


Aanvullende informatie in verband met de koren die deelnemen aan de EXQI-opnames:


Antwerps Kathedraalkoor o.l.v. Sebastiaan van Steenbergen
Het gemengd kinderkoor is net zoals het knapen-, meisjeskoor rechtstreeks verbonden aan de kathedraal, waar ze wekelijks de eucharistie muzikaal verzorgen. In tegenstelling tot alle andere kathedralen in België wordt deze taak in Antwerpen slechts zelden door gastkoren waargenomen. Daarnaast werken de koren ook een programma van concerten, huwelijks- en begrafenisdiensten af en verzorgen ze tevens jaarlijks een prestigieus jaarconcert in de kathedraal.
www.antwerpskathedraalkoor.info

Arabesk uit Gent o.l.v. Marc Van den Borre
De voorkeur van het vocaal damesensemble Arabesk gaat uit naar origineel voor vrouwenstemmen gecomponeerd werk, zowel a capella als begeleid en van renaissance tot hedendaags. Op hun repertoire staat zowel muziek van Brahms, Mendelssohn, missen van Mozart, Fauré en Gounod tot werk van Vic Nees, Maarten Van Ingelgem en Erika Budaï. In februari 2004 behaalde het koor de graad van uitmuntendheid 'met onderscheiding' op de Provinciale Koorzangtornooien. Zij nemen geregeld deel aan het Missa Festival in het Sint-Elisabethbegijnhof te Gent.
www.vocaaldamesensemblearabesk.be

Arc Sonoré uit Sint-Niklaas o.l.v. Jan Vuye
Nu eens ernstig, dan weer ludiek, maar steeds levendig en fris, zingt het meerstemmig mannenkoor Arc Sonore nieuw leven in een repertoire dat al te lang onbekend bleef. Arc Sonore werd opgericht in 1990 te Sint-Niklaas en neemt als jong en dynamisch mannenkoor in ons koorleven een unieke plaats in, zowel door zijn specifieke samenstelling en homogene klankkleur als door de originele benadering en de kwalitatief hoogstaande projecten. Arc Sonore concerteerde ondermeer voor verschillende festivals, maakte verscheidene radio-opnames en was te gast op belangrijke nationale podia. Het koor is geklasseerd in ereafdeling, wat in 2004 nog werd bevestigd op het Provinciaal Koortornooi te Gent.
http://jorisvp.studentenweb.org/index.php

El Grillo uit Gent o.l.v. Inge Bollaert
Dit gemengd kamerkoor werd opgericht in 1995 en bestaat voornamelijk uit conservatoriumstudenten en geschoolde amateur-zangers. Ze zijn gespecialiseerd in oude muziek. Centraal staan de werken van Vlaamse polyfonisten, met een speciale 'boon' voor Josquin.
http://gonzo.hogent.be/Hathor/eg/elgrillo.html

Konsinjoorkes uit Kontich o.l.v. Trees Rohde
Konsinjoorkes bestaat uit een kinderkoor en een jeugdkoor. De Konsinjoorkes geven tweejaarlijks een lenteconcert, waarbij regelmatig een eigen musical wordt uitgevoerd. Zij zingen jaarlijks meerdere kerstconcerten en verzorgen eens per jaar een radiomis. Daarnaast worden zij veel gevraagd voor het opluisteren van huwelijksmissen, aperitiefconcerten en gewone kooroptredens. Ook in het buitenland zijn de Konsinjoorkes geen onbekenden. Hun concertreizen brachten hen reeds in Portugal, Frans Baskenland, Nederland, Duitsland, Catalonië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Het kinderkoor, deze groep wordt op een speelse manier vertrouwd gemaakt met de stem en lichaamsbeweging en zij zingen voornamelijk leuke kinderliedjes op niveau maar ook Vlaamse en Europese volksliederen, bij voorkeur in de originele taal.
www.konsinjoorkes.be



Lirica uit Genk o.l.v. Jos Venken
Het gemengd jeugdkoor Lirica heeft reeds verschillende nationale en internationale wedstrijden gewonnen. Ze waren o.a. halve finalist in de wedstrijd 'koor van het jaar 2002'. Op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd behaald Lirica in 2004 een eerste prijs cum laude met maar liefst 97%. In juli 2004 had Lirica de eer om België te vertegenwoordigen op de internationale muziekwedstrijd Kathaumixw in Canada (Powell River), waar het koor als tweede eindigde in de categorie “contemporary choral music”. Daarna volgde er nog een concerttour langs de westkust van Canada. In de zomer 2005 mocht Lirica al Belgisch ambassadeur naar Italië reizen. In het najaar werd Lirica gevraagd als gastkoor op de finale van 'Koor van het Jaar 2005-2006'.
http://groups.msn.com/LiricaGenk/curriculum.msnw

Manteliusensemble uit Hasselt o.l.v. Jos Cuppens
Het Manteliusensemble is een gemengd kamerkoor, dat regelmatig hedendaagse koorliteratuur uitvoert. Ook grotere koorwerken met orkest en solisten staan op het repertoire.

Rondinella uit Knokke-Heist o.l.v. Rudy Van der Cruyssen
Dit gelijkstemmig jeugdkoor bestaat uit een vijftigtal enthousiaste zangers. Het uitgangspunt is dat elk talent recht heeft op ontplooiing. Dat vraagt om een persoonlijke aanpak en een uitgebalanceerde structuur. Zo krijgt elk koorlid, naast de wekelijkse koorrepetities, individuele stemvorming door een zangleerkracht. De unieke koorklank van Rondinella is hiervan het resultaat. Het koor is geklasseerd in de Ere-afdeling van de Provinciale Wedstrijd voor Koren in West-Vlaanderen en werd in 1997 'Laureaat-Finalist Gelijkstemmige Koren' in de wedstrijd 'Koor van het Jaar'. Rondinella gaf meer dan 120 concerten in binnen- en buitenland en maakte concertreizen door Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Luxemburg, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Bovendien werkte het mee aan concerten met het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Symfonieorkest van Vlaanderen, l’Orchestre de Chambre de Wallonie en het Symfonisch Orkest van de VRT. Rondinella creëerde werken van Johan Duijck, Roland Coryn en Jacques Maertens. Het repertoire van het jeugdkoor Rondinella omvat literatuur van barok tot hedendaags. Klassiek, twintigste-eeuws, jazz en spirituals komen allemaal aan bod.
www.jeugdkoor-rondinella.be