HD3 - Cultuurzender voor Vlaanderen officieel TV-partner van Filmfestival Gent






Gent, 27 september 2006 • Als officieel televisiepartner van het Internationaal Filmfestival Gent zal HD3, de cultuurzender voor Vlaanderen, in oktober uitgebreid verslag uitbrengen over het Filmfestival van Gent. De zender, die een initiatief is van het HDTV-mediabedrijf Euro1080 dat gevestigd is in het Eurocam Media Center in Lint, start zijn uitzendingen op zondag 1 oktober 2006.

De cultuurzender voor Vlaanderen zal te zien zijn via de kabel (in gewone digitale kwaliteit) of via de Astra-satelliet op 23,5° Oost in HDTV-kwaliteit (high definition television). Voorlopig kreeg de zender de werknaam ‘HD3 Vlaanderen’ mee. De uiteindelijke naam zal tijdens een persconferentie worden bekendgemaakt op vrijdag 29 september 2006.

Betty Mellaerts werd onlangs benoemd tot hoofdredacteur. Samen met een ploeg enthousiaste journalisten zal zij instaan voor een dagelijks cultuurjournaal, waarin tijdens de maand oktober speciale aandacht zal geschonken worden aan het Filmfestival van Gent.

HD3 Vlaanderen is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. Op termijn worden er in totaal zo’n 12 cultuurzenders opgericht.

* * *
Euro1080 (www.euro1080.tv), het eerste hogedefinitietelevisiebedrijf in Europa, begon in HDTV uit te zenden op 1 januari 2004 en speelt sindsdien een toonaangevende rol op het vlak van HDTV. Dit Vlaamse bedrijf heeft op dit ogenblik drie kanalen, die over heel Europa te bekijken zijn: HD1, HD2 en het demokanaal HD5. Ze kunnen ontvangen worden via satelliet (Astra 1D/3A-satelliet, Sirius 2/3 of Eutelsat W4) en meer dan 30 kabelnetten.

www.cultuurzender.be