“The Return of Ulysses” op EXQI Vlaanderen

Lint, 20 november 2006 • “The Return of Ulysses”, de nieuwste productie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, wordt momenteel aandachtig gevolgd door de camera’s van EXQI Vlaanderen. De cultuurzender maakt opnamen van het productieproces van deze wereldcreatie van de Duitse choreograaf Christian Spuck.

Studio- en scènerepetities, het werk in de kostuum- en decorateliers, de technische aspecten, orkestrepetities en interviews met dansers en artistieke staf worden nauwkeurig geregistreerd door de HDTV-camera’s van EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen. Het resultaat van deze eerste “making of” zal binnenkort te zien zijn in een reeks bijdragen in “De Verbeelding”, het dagelijks cultuurmagazine van EXQI.

The Return of Ulysses gaat over Penelope, de echtgenote van Odysseus, koning van Ithaka, die met de Grieken ten strijde was getrokken tegen Troje. Tien jaar hebben de Grieken erover gedaan om de stad te veroveren en nog eens 10 jaar hebben de omzwervingen van Odysseus geduurd om weer thuis te geraken. Penelope heft dus 20 jaar op haar gemaal zitten wachten. Het eindeloze wachten – dat de absurde sfeer van hoopvolle hopeloosheid toont – en de druk van de talrijke machtsgeile vrijers, dat is het thema van The Return of Ulysses. Het sleutelmoment is dat Penelope uiteindelijk haar man bij zijn thuiskomst niet meer herkent.

The Return of Ulysses is de weergave van een vastgelopen situatie. Het is een heel menselijk verhaal met zowel melancholische als grappige passages. De muziek van Henry Purcell wodt live gebracht door deFilharmonie o.l.v. Benjamin Pope. Tussendoor speelt Penelope op haar cassetterecorder liedjes uit de jaren ’40-’50, waardoor een bijzonder gevarieerd palet aan muziek, dans en sfeer ontstaat.

* * *
EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van het HDTV-omroep Euro1080. De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. Op termijn richt Euro1080 in totaal 12 cultuurzenders op. EXQI Vlaanderen is te bekijken in HDTV via satelliet (Astra 23,5° Oost) en ook via het digitale pakket van iN.Di (Interelectra, Integan, PBE en WVEM).

www.cultuurzender.be