Geert Hoste neemt het op voor gevangen collega’s in Myanmar

Antwerpen, 4 oktober 2007 - Enkele dagen geleden werden twee Birmaanse humoristen gevangengenomen omdat ze deelnamen aan de vreedzame betogingen die door boeddhistische monniken worden geleid. “Vrije meningsuiting is essentieel voor artiesten” zegt Geert Hoste en daarom roept hij collega’s uit Vlaanderen en Nederland op om samen met Amnesty International druk uit te oefenen op de autoriteiten in Myanmar.

Geert Hoste: “De voorbije weken kwam Myanmar veel in het nieuws. Een klein regeltje trof mijn specifieke aandacht. Namelijk dat er twee comedians waren opgepakt, namelijk onze Birmaanse collega’s-humoristen, U Pa Pa Lay van The Moustache Brothers en Zargana. De redden van hun arrestatie was het openlijk steun betuigen en deelnemen aan de vreedzame betogingen die sinds eind augustus door boeddhistische monniken worden geleid in Myanmar.” Hij voegt eraan toe: “Vrijheid van meningsuiting is voor ons, artiesten, van levensbelang – vandaar dat ik mijn collega’s oproep om de handen in mekaar te slaan om te protesteren tegen deze situatie.”

“Niet overal mag je lachen met het gezag”
Vorig jaar vestigde Geert Hoste en Amnesty International Vlaanderen met deze slogan de aandacht van de theaterbezoekers op het feit dat het niet overal in de wereld zo evident is dat artiesten en humoristen vrij hun mening kunnen uiten. Myanmar is hiervan jammer genoeg een zeer actueel voorbeeld. Daarom wil Geert Hoste de traditionele ‘schrijf ze vrij’-actie van Amnesty in een specifiek kleedje stoppen door de Birmaanse ambassade te bestoken met foute wens- en prentkaarten.

Geert Hoste legt uit: “Iedereen heeft wel een schoenen- of koekendoos met ouderwetse kerst-, paas-, valentijn-, of verjaardagskaarten. Daarom wil ik samen met een aantal collega’s ons publiek oproepen deze wenskaarten te versturen met boodschappen zoals ‘Vreedzaam protest moet kunnen’ en ‘Geef ons duidelijkheid over de situatie van U Pa Pa Lay, Zargana en de andere gearresteerden van de laatste weken in Myanmar’. In het verleden hebben dergelijke acties het verschil gemaakt en het zou fantastisch zijn als we onze collega’s vrij konden krijgen met onze actie. Persoonlijk wil ik met deze actie ook de Nederlandse cabaretier Wim Kan herdenken die in WO II als krijgsgevangene opgesloten zat in Birma.”

Meer informatie over de situatie in Myanmar vind je op www.amnesty.be
www.geerthoste.be