Bond zonder Naam plant een Spreukjesbos in Hasselt (Kuringen)

Ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag lanceert Bond zonder Naam ‘Het jaar van de spreuk’. De kick-off van het feestjaar gebeurt met een heus Spreukjesbos in het geboortebos van Kuringen. Op zaterdag 19 september wandelt schepen Valerie Del Re het BZN Spreukjesbos officieel in. Elders in Vlaanderen worden nog vier andere Spreukjesbossen geplant. Tijdens het weekend van 19 en 20 september mag iedereen zijn favoriete spreuk in één van deze bossen hangen.

Op 20 augustus 2009 werd Bond zonder Naam officieel 50 jaar. Al vijf decennia lang is ‘werk maken van waarden’ de kernopdracht van Bond zonder Naam. De beweging is vooral bekend van de spreuken. Toch is Bond zonder Naam meer dan een spreuk. Met 16 sociale projecten op zeven actieterreinen werkt de beweging elke dag aan een hoopvolle toekomst voor Vlaanderen.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag lanceert Bond zonder Naam ‘Het jaar van de spreuk’. Intussen werden immers meer dan 600 spreuken gepubliceerd, die de aandacht vestigen op de waarden waar de beweging voor staat. Het startschot voor dit feestjaar wordt gegeven met een Spreukjesbos op vijf plaatsen in Vlaanderen, waaronder het geboortebos van Kuringen. Schepen Valerie Del Re wandelt zaterdag 19 september om 14u het Spreukjesbos officieel in en hangt er haar eigen favoriete spreuk op.

Mijn favoriete spreuk is van juli 1988: "Kijk positief en je ziet beter" omdat het de sfeer van de BZN spreuken samenvat. Alle spreuken hebben een mooie boodschap zoals: vriendschap, naastenliefde, vrede of onthaasting. ‘t Allerleukste is dat de spreuken antiverzurend werken en mensen aanmanen om positief te zijn en actief op zoek te gaan naar oplossingen in plaats van naast de zijlijn te staan kankeren en dat spreekt me aan”, aldus schepen Valerie Del Re.

Iedereen kan zijn favoriete spreuk kiezen op de website www.jaarvandespreuk.be en hem persoonlijk komen hangen in het Spreukjesbos. Wie deelneemt maakt bovendien elke week kans op een bongo cadeaubon.

De vier andere BZN Spreukjesbossen staan op het Astridplein in Antwerpen, in het Oostendse Leopoldpark, op de Oude Markt in Leuven en aan de Sint- Baafsabdij in Gent. Tijdens het weekend van 19 en 20 september zijn ze van 14 tot 17 uur toegankelijk voor het publiek. Elke bezoeker ontvangt een welkomstgeschenk. Meer info op www.bzn.be.

Naast het BZN Spreukjebos en www.jaarvandespreuk.be, organiseert Bond zonder Naam ook een Nationale Waardenpeiling. Met deze peiling wil Bond zonder Naam o.a. de waarden van onze huidige samenleving in kaart brengen. Binnenkort volgt meer informatie over de Nationale Waardenpeiling.

*** Omtrent Bond zonder Naam ***

Bond zonder Naam is een maatschappijkritische beweging die het beste in mensen versterkt door dagelijks werk te maken van waarden. Waarden worden vertaald naar concrete actie, waarbij de klemtoon op de eigen leefomgeving ligt. Bond zonder Naam werd opgericht in 1959 en is vooral bekend van de spreuken. De beweging is evenwel actief op tal van andere domeinen zoals werken rond waarden met jongeren, kinderrechten en opvoedingsondersteuning, zingeving, armoedebestrijding en gelijke kansenrecht. BZN telt 200.000 gezinnen, die lid zijn van de organisatie. Daarnaast hebben ook ruim 200 ondernemingen een lidmaatschap van BZN.

www.bzn.be