9de Muziekbiënnale Vlaanderen plaatst Fin de siècle muziek uit Brussel en Antwerpen in de kijker

9de Muziekbiënnale Vlaanderen plaatst Fin de siècle muziek uit Brussel en Antwerpen in de kijker

22 oktober 2009 - De 9de editie van de Biënnale Vlaanderen, die in de muziekstad Harelbeke wordt georganiseerd tussen 23 oktober en 20 december, heeft als thema ‘Het muzikale 19de eeuwse Fin de siècle in Brussel en Antwerpen’. Zeven concerten met solisten en ensembles uit heel Vlaanderen sieren de affiche.

Curator Roland Coryn programmeerde voor deze muziekbiënnale zeven concerten waarbij de aandacht afwisselend wordt gevestigd op muziek, die op het einde van de 19de eeuw werd uitgevoerd in Brussel en Antwerpen.

Voor Brussel nam hij als uitgangsfiguur Octave Maus, bezieler van het hoofdstedelijke cultuurleven en stichter van ‘La Libre Esthétique’ (1894-1914), een vereniging die naast tentoonstellingen ook concerten organiseerde waar bijna uitsluitend nieuwe werken van componisten zoals Debussy, Saint-Saëns, Fauré, Franck, Gilson en Ysaÿe werden voorgesteld.

In Antwerpen was er ‘De Maatschappij der Nieuwe Concerten’ (1903-1928), die voortvloeide uit de artistiek sociaal-filosofische vereniging ‘De Kapel’. Ze schetst ons het muzikale leven in het begin van de 20ste eeuw in de sinjorenstad met namen als Lodewijk Mortelmans, Flor Alpaerts, Auguste De Boeck en Harelbekenaar Peter Benoit.

Op vrijdag 23 oktober, de openingsavond van de Muziekbiënnale Vlaanderen, treedt het Helix Duo op met werken van Auguste De Boeck en Joseph Jongen. Jan Dewilde, musicoloog en bibliothecaris van het Koninklijk Muziekconservatorium Antwerpen, vertelt die avond over het muzikale 19de eeuwse Fin de siècle te Brussel en Antwerpen.

Op zaterdag 24 oktober is er een openingsconcert door het Koninklijke Harmonieorkest Vooruit onder leiding van Geert Verschaeve. Solisten zijn Björn Verschoore en Frank Coryn. Peter Benoit, waarvan de muziekstad Harelbeke op 16 augustus jl. uitgebreid de 175ste verjaardag vierde, siert de affiche naast De Boeck, Gilson, Strens en Rimsky-Korsakov. Meesterwerken uit de pianoliteratuur van zowel Franck en Debussy als Joseph Jongen en Lodewijk Mortelmans worden op vrijdag 30 oktober gebracht door Gentenaar Hans Ryckelynck.

In november en december komt er nog meer 19de eeuwse Fin de Siècle muziek aan bod tijdens het vervolg van de 9de editie van de Muziekbiënnale Vlaanderen. Dan staan er concerten met het Spiegelkwartet, violist Bart Vandenbogaerde en Jozef De Beenhouwer op het programma.

www.harelbekemuziekstad.be