oneworld krijgt nieuwe CEO en verplaatst hoofdkantoor naar New York

 • Bruce Ashby volgt John McCulloch op als CEO van ‘s werelds meest toonaangevende luchtvaartalliantie
 • Verhuizing hoofdkantoor brengt het centrale alliantieteam temidden van ‘s werelds grootste luchtvaartmarkt
 • Het nieuwe kantoor wordt gedeeld met American Airlines, British Airways en andere alliantieleden

14 december 2010 - oneworld® gaat binnenkort haar hoofdkantoor verplaatsen van het Canadese Vancouver naar New York. Tegelijkertijd komt er ook een nieuwe CEO aan het roer. Dit is de meest recente stap om oneworld te positioneren als de meest toonaangevende luchtvaartalliantie in een jaar dat als het “jaar van de doorbraak” kan worden bestempeld.

Dankzij de verhuizing van Vancouver naar New York zal het centrale alliantieteam gemakkelijk de vinger aan de pols kunnen houden van de grootste markt voor passagiersluchtvervoer ter wereld, want ruim 110 miljoen reizigers maken jaarlijks gebruik van de New Yorkse luchthavens.

Tien van de veertien bestaande en toekomstige oneworld leden vliegen naar tenminste één van de luchthavens van New York (de drie hoofdluchthavens JFK, LaGuardia en Newark, en vier andere luchthavens in de staat New York). Hierdoor is New York de bestemming met meer vluchten van oneworld partners dan welke andere stad ter wereld dan ook. New York is bovendien één van de vijf hubs van American Airlines, die de hoekstenen vormen van haar Amerikaans netwerk, en tezelfdertijd een heel belangrijke luchthaven is voor de American Airlines vluchten naar Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Naar aanleiding van de nakende verhuizing heeft oneworld Managing Partner John McCulloch de Raad van Bestuur van oneworld ingelicht dat hij wegens familiale redenen moeilijk kan verhuizen en dat nu – na 10 jaar deel te hebben uitgemaakt van het centrale alliantieteam, waarvan de laatste 7 jaar als Managing Partner – het moment is gekomen om de fakkel door te geven.

Bruce Ashby, die John McCulloch zal opvolgen als Managing Partner van oneworld. Een foto in hoge resolutie kan worden gedownload via http://www.oneworld.com/ow/news-and-information/gallery
Hij zal worden opgevolgd door luchtvaartveteraan Bruce Ashby, die het centrale alliantieteam onmiddellijk vervoegt als Chief Executive van oneworld. Na 16 jaar voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen te hebben gewerkt, onder andere als Senior Vice-President Alliances en vervolgens als Executive Vice-President Marketing bij US Airways, heeft Ashby de voorbije vijf jaar luchtvaartmaatschappijen in India en het Midden-Oosten geleid, als Chief Executive van IndiGo en nadien van SAMA Airlines.

Gerard Arpey, Voorzitter van de Raad van Bestuur van oneworld en Voorzitter en Chief Executive van American Airlines, verklaarde: “Namens de gehele Raad van Bestuur van oneworld wil ik John McCulloch bedanken voor zijn leiderschap, inzet en de sleutelrol die hij het afgelopen decennium gespeeld heeft inzake de stevige positionering van oneworld als ‘s werelds meest toonaangevende alliantie. We zijn tevens verheugd dat John de fakkel kan doorgeven aan Bruce, die kan bogen op een track record dat gekenmerkt wordt door heel wat ervaring, successen en kennis van de luchtvaartindustrie. Met zijn komst zal oneworld haar concurrentiepositie en dienstverlening naar de klanten kunnen blijven verbeteren.”

John McCulloch zei: “Het is een voorrecht geweest om deel te kunnen uitmaken van oneworld, vanaf de geboorte tot en met de stevige positionering als ’s werelds meest toonaangevende luchtvaartalliantie. De verhuizing van het centrale alliantieteam naar ‘s werelds grootste passagiersmarkt is in dit stadium van de ontwikkeling van oneworld een logische volgende stap. Familiale omstandigheden laten mij niet toe om deel uit te maken van die toekomst, maar ik zal ervoor zorgen om de hele overgang soepel en naadloos te laten verlopen, zodat, terwijl Bruce zich inwerkt, oneworld op de goede weg blijft om de concurrentie voor te blijven.”

De nieuwe Chief Executive, Bruce Ashby, voegde daaraan toe: oneworld heeft de standaard bepaald in de steeds belangrijkere arena van luchtvaartallianties, door de allerbeste luchtvaartmaatschappijen uit elke regio bij een te brengen en zich te concentreren op kwaliteit en innovatie. Het is een waar genoegen om te worden gevraagd John McCulloch op te volgen en ervoor te zorgen dat oneworld haar leiderspositie blijft handhaven nu het lidmaatschap van een alliantie een steeds belangrijker aspect wordt binnen de individuele strategieën van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen.”

Het nieuwe hoofdkantoor van oneworld wordt gevestigd op 2 Park Avenue, Manhattan. Het team dat de nieuwe transatlantische joint business gaat leiden, dat in oktober werd opgestart door American Airlines, British Airways en Iberia, zal vanuit hetzelfde pand werken. Door het samenbrengen van deze verschillende entiteiten, zullen de synergieën tussen deze belangrijke onderdelen van de alliantie maximaal zijn, vooral met betrekking tot het ontwikkelen van nieuwe diensten en voordelen voor klanten.

Het gebouw zal ook de New Yorkse vestigingen van American, British Airways en andere bij oneworld aangesloten luchtvaartmaatschappijen huisvesten.

Naast het centrale team, dat bestaat uit 25 personen, zullen tot 210 werknemers van de bij de alliantie aangesloten luchtvaartmaatschappijen hier kunnen werken in een open kantoorlandschap om op die manier de samenwerking tussen de alliantieteams te bevorderen. De eersten zullen halfweg 2011 in het gebouw intrekken.

De verhuizing naar New York is de meest recente stap in een jaar dat voor oneworld cruciaal was met:

 • S7, de grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Rusland, dat vorige maand tot de alliantie toetrad;
 • Kingfisher Airlines, de voornaamste luchtvaartmaatschappij van India, en Air Berlin, de vijfde grootste carrier van Europa, die werden verkozen tot kandidaat-leden van oneworld.
 • De transatlantische joint business tussen American Airlines, British Airways en Iberia, na het verkrijgen van een langverwachte antitrustimmuniteit in zowel de VS als Europa.
 • Het groen licht van de Amerikaanse en Japanse autoriteiten voor de joint business tussen American Airlines en Japan Airlines (JAL) op de routes tussen Noord-Amerika en Azië. Dit gebeurde net nadat JAL haar lidmaatschap van oneworld had herbevestigd en de samenwerking met andere oneworld partners had uitgebreid.
 • British Airways en Iberia, die goed op schema zitten om hun fusie tegen het eind van het jaar af te ronden.
 • LAN Airlines, dat op 1 juni de 10de verjaardag vierde als lid van oneworld.
 • oneworld, dat tijdens de Global Traveler GT Tested 2010 Awards de titel van ‘beste luchtvaartalliantie ter wereld’ in de wacht wist te slepen, alsook tijdens de World Airline Awards voor de 8ste keer de trofee van ‘’World's Leading Airline Alliance” wist binnen te halen.

Omtrent Bruce Ashby, de nieuwe Chief Executive van oneworld

Bruce Ashby begon in 1987 zijn loopbaan in de luchtvaart als consultant en ging in 1989 voltijds aan de slag als Manager Operations Research bij United Airlines. Hij bleef bij United tot 1995 en bekleedde daar verschillende functies, waaronder Vice-President Financial Planning & Analysis en Vice-President Finance & Treasurer.

Vervolgens ging hij voor Delta Air Lines werken, als Vice-President Marketing Development.

In 1996 vervoegde hij US Airways als Vice-President Financial Planning & Analysis. In 1997 werd hij benoemd tot Senior Vice-President Planning en in 1999 tot Senior Vice-President Corporate Development & IT.

Van 2003 tot begin 2005 – toen US Airways toetrad tot Star Alliance – was hij Senior Vice-President Alliances van US Airways en daarna Executive Vice-President Marketing. Tegelijkertijd leidde hij van 2003 tot 2005 US Airways Express, de regionale dochtermaatschappij.

In die periode speelde hij een sleutelrol bij de herstructurering van US Airways om deze uit de Chapter 11 faillissement te halen en was hij nauw betrokken bij de onderhandelingen en de planning van de fusie met America West.

Toen de fusie eind 2005 achter de rug was, trok hij naar India om als CEO IndiGo op te starten. Na drie jaar de Indiase luchtvaartmaatschappij te hebben geleid, werd hij eind 2008 aangetrokken als CEO van SAMA Airlines uit Saoedi-Arabië.

Bruce Ashby spreekt naast het Engels ook Frans, Italiaans en zelfs een beetje Hindi. Hij is 49 jaar en heeft de Amerikaanse nationaliteit. Hij is afgestudeerd aan de Stanford University en woont in Virginia, in de buurt van Washington DC.

Over oneworld

oneworld omvat een aantal van de grootste en beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld: American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN, Malév Hungarian Airlines, Mexicana, Qantas, Royal Jordanian en S7 Airlines, plus ongeveer 20 dochtermaatschappijen waaronder American Eagle, Dragonair, LAN Argentina, LAN Ecuador en LAN Peru. Airberlin en Kingfisher Airlines zijn beiden kandidaat-lid.

Deze luchtvaartmaatschappijen:

 • vliegen samen naar 900 luchthavens in bijna 150 landen, goed voor ca. 9.500 vluchten per dag
 • bieden hun premium klanten toegang tot ruim 550 luchthavenlounges
 • vervoeren jaarlijks ruim 340 miljoen passagiers
 • hebben een gezamenlijke vloot van bijna 2.500 toestellen
 • en genereren jaarlijks ongeveer 90 miljard US dollar aan inkomsten.

Dankzij de alliantie kunnen deze luchtvaartmaatschappijen hun klanten meer service en voordelen bieden dan ze dat afzonderlijk zouden kunnen. Dit houdt onder andere in dat klanten dankzij het veel groter aantal bestemmingen meer mogelijkheden hebben om frequent-flyermijlen en -punten te verdienen en te verzilveren binnen het gehele netwerk van oneworld en gebruik kunnen maken van meer lounges op luchthavens. oneworld biedt bovendien meer alliantietarieven dan welke luchtvaartalliantie in de wereld dan ook.

oneworld werd verkozen tot beste luchtvaartalliantie ter wereld tijdens de Global Traveler’s GT Tested 2010 Awards en de 2010 World Airline Awards. De alliantie sleepte tevens voor het achtste achtereenvolgende jaar de titel van “World’s Leading Airline Alliance” in de wacht tijdens de World Travel Awards 2010.