Fehervari: “Cultuurminnend Vlaanderen meest gebaat bij samenwerking tussen private en openbare omroep”

Eurocam Media Center, 20 september 2006 • De uitzendingen van HD3, de cultuurzender voor Vlaanderen, starten op zondag 1 oktober 2006. Momenteel zijn er ook met buitenlandse publieke en private omroepen gesprekken gaande om soortgelijke cultuurzenders op te richten in diverse taalgebieden in Europa.

In een reactie op de recente wijziging aan de top van de Vlaamse openbare omroep verklaarde Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080: “Wij hopen snel rond de tafel te kunnen gaan zitten met de heer Piet Van Roe en de top van de VRT om na te gaan op welke manier er kan worden samengewerkt. Dit gesprek bleek met de vorige gedelegeerd bestuurder niet mogelijk. Wat de cultuurzender betreft, liggen redactionele en cross-mediale samenwerking tussen Euro1080 en de publieke omroep voor de hand, maar ook andere vormen van samenwerking sluit ik niet uit.

Wij zien ons niet als een concurrent van de VRT. Samenwerking tussen Euro1080 en de Vlaamse openbare omroep zou er net kunnen toe leiden dat de cultuurzender een hefboom wordt, om de middelen die de Vlaamse Gemeenschap investeert in cultuur, beter te laten renderen en export van Vlaamse cultuur mogelijk te maken”.

Hij voegde eraan toe: “Euro1080 heeft trouwens reeds tijdens het WK Voetbal 2006 bewezen dat het kan samenwerken met andere commerciële omroepen zoals VT4 en Kanaal 2. Hetzelfde geldt voor onze relatie met TMF en binnenkort ook met 4FM. Elders in Europa voeren wij gesprekken met zowel openbare als private omroepen om cultuurzenders van het type van HD3 Vlaanderen op te richten. Als Euro1080 kan samenwerken met de publieke omroepen in Scandinavië, Wallonië en Portugal, waarom dan niet met de VRT in Vlaanderen? Het zou cultuurminnend Vlaanderen alleen maar ten goede komen”.
* * *
Euro1080, het eerste HDTV-mediabedrijf in Europa, ging met de pan-Europese satellietzender HD1 van start op 1 januari 2004 en speelt sindsdien in Europa een toonaangevende rol op het vlak van HDTV (high definition television). Dit Vlaamse bedrijf heeft op dit ogenblik drie kanalen: HD1, het focuskanaal HD2 en het demokanaal HD5. Op 1 oktober komt daar dus HD3 Vlaanderen bij. Gisteren werd reeds meegedeeld dat Betty Mellaerts tot hoofdredacteur van HD3 Vlaanderen werd benoemd. Wie zal instaan voor de presentatie, wordt binnenkort bekendgemaakt. HD3 Vlaanderen is slechts een voorlopige naam; de uiteindelijke naamwordt onthuld tijdens een persconferentie op 29 september 2006. HD3 Vlaanderen zal te zien zijn via de kabel en via de Astra-satelliet op 23,5° Oost in HDTV-kwaliteit.

www.cultuurzender.be