Geert Hoste: “Niet overal mag je lachen met het gezag”

Eizeringen, 27 november 2006

Wie de voorbije dagen één van de eindejaarsconferences van Geert Hoste heeft bijgewoond, zag waarschijnlijk de manshoge affiches waarop Vlaanderens bekendste humorist afgebeeld staat met exotische hoofddeksels en daaronder de tekst ‘Niet overal mag je lachen met het gezag’. Geert Hoste wil de aandacht vestigen op het feit dat elders in de wereld ongezouten kritiek en humorvolle spot kunnen leiden tot gevangenisstraf, foltering en nog veel erger.

Geert Hoste steunt reeds jaren Amnesty International Vlaanderen. Al wie dit jaar naar één van de voorstellingen gaat, merkt aan de ingang van de theaterzalen ongetwijfeld de grote affiches op waarop de conferencier staat afgebeeld met het logo van Amnesty International Vlaanderen en de tekst ‘Niet overal mag je lachen met het gezag’. Geert Hoste wil naar aanleiding van Internationale Mensenrechtendag een hart onder de riem steken van de vele Amnesty-vrijwilligers, die zich inzetten opdat elders in de wereld de mensenrechten gerespecteerd worden.

Mensenrechtenweek (2 -10 december 2006)
Jan Brocatus, Directeur van Amnesty International Vlaanderen, legt uit: “Op 10 december is het 58 jaar geleden dat de lidstaten van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens goedkeurden. Die verklaring geldt nog steeds als hét basisdocument waarop de hele mensenrechtenbeweging gestoeld is. Amnesty International Vlaanderen laat die verjaardag dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan en organiseert van 2 tot 10 december heel wat activiteiten.”

Geert Hoste voegt eraan toe: “Amnesty International is voor haar werk afhankelijk van heel wat vrijwilligers. Ik draag op mijn eigen manier een steentje bij. In ieder geval wil ik mijn waardering uitdrukken voor de honderden vrijwilligers die in december weer en wind trotseren om mensen warm te maken voor mensenrechten. Met hart en ziel verkopen ze kaarsen en wenskaarten in straten, op pleinen, aan de ingang van winkelketens of op kerstmarkten. Geen excuus dus om die kaars niet te kopen!”

Geert Hoste kocht maandagnamiddag de symbolische eerste kaars van de Mensenrechtenweek 2006. Indien er niet onmiddellijk een verkooppunt in de buurt is, kunnen mensen ook kaarsen kopen via de Amnesty-website: www.amnesty.be/mensenrechtenweek.

Noot aan de redactie
Volgende week stuurt Amnesty International Vlaanderen een persbericht uit i.v.m. de acties rond Mensenrechtendag. Afbeeldingen van de speciale affiches van Geert Hoste kunnen nu al gedownload worden via www.geerthoste.be/pers.

Mediarelaties Geert Hoste: Yves Panneels, 0498 522 322, pers@geerthoste.be http://www.geerthoste.be/
Amnesty International Vlaanderen: Lore Van Welden, 03 217 44 26, lorev@aivl.be, http://www.amnesty.be/