EXQI blijft de enige volwaardige cultuurzender voor Vlaanderen

Eurocam Media Center, Lint - 16 februari 2007 • De beslissing van de Vlaamse regering om de VRT met een “cultuurdelta” maar geen apart digitaal cultuurkanaal te laten oprichten betekent dat EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, de facto het enige volwaardige cultuurtelevisiekanaal blijft in het Vlaamse medialandschap. Dit sluit evenwel niet uit dat Euro1080, de mediamaatschappij achter EXQI Vlaanderen, en VRT kunnen samenwerken om belangrijke cultuurmanifestaties, concerten en projecten op het tv-scherm van de Vlaamse kijkers te brengen.

Euro1080, de mediamaatschappij die o.a. EXQI en HD1 uitbaat, heeft kennis genomen van het feit dat de VRT geen apart digitaal cultuurkanaal krijgt. Dit is een belangrijk feit dat eindelijk duidelijkheid schept in kringen van adverteerders en cultuurorganisaties: EXQI Vlaanderen is en blijft dus ook in de toekomst de facto de enige volwaardige cultuurzender in de Vlaamse mediasector.

Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080, verklaarde: “Dit dossier sleept nu al maanden aan en creëerde twijfel en onzekerheid in o.a. adverteerders- en cultuurmiddens. Intussen is EXQI reeds sinds 1 oktober 2006 operationeel en worden er dagelijks nieuwe reportages en programma’s gedraaid.” Het cultuurmagazine “De Verbeelding” dat naast de concerten, opera’s en andere programma’s wordt uitgezonden, kwam aanvankelijk slechts tweemaal per week op het scherm. Sinds de kerst 2006 brengt het redactieteam, dat onder leiding staat van Chris Michel, dit magazine zelfs dagelijks op antenne.

Hij voegde eraan toe: “Binnenkort schakelen we zelfs een versnelling hoger door EXQI Vlaanderen ook in HDTV-kwaliteit aan de Vlaamse kijkers aan te bieden via een aantal kabelmaatschappijen. Gezien de cultuurdelta van VRT enkel in standaarddefinitie (digitale PAL) wordt uitgezonden en EXQI alles in HDTV-kwaliteit draait, sluit ik samenwerking tussen de publieke omroep en EXQI niet uit. Integendeel, coöperatie tussen VRT en Euro1080 zou de Vlaamse kijker en de cultuursector in ons land alleen maar ten goede komen”

* * *
EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van het HDTV-omroep Euro1080. De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. EXQI Vlaanderen is nu te bekijken in HDTV via satelliet (Astra 23,5° Oost) en ook via het digitale pakket van iN.Di (Interelectra, Integan, PBE en WVEM). Vanaf april 2007 maakt EXQI samen met o.a. VTM HD ook deel uit van het HDTV-pakket dat door iNDi-zal worden aangeboden.

www.cultuurzender.be