Open Brief van G. Fehervari, CEO Euro1080 (EXQI): ”Er moet nu snel klare wijn worden geschonken”


Eurocam Media Center, 27 oktober 2006

Gisteren kondigde Piet Van Roe, gedelegeerd bestuurder van de VRT, tijdens de bespreking van de beheersovereenkomst 2007-2011 in het Vlaams parlement aan dat het digitale cultuurkanaal van de VRT er niet sowieso komt. Dat samenwerking tussen de VRT en EXQI, de cultuurzender van Euro1080, omwille van Europese wetgeving niet zou kunnen, is volgens Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080, nonsens. Hij legt uit waarom.

EUROPA LAAT PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING TOE
Enerzijds slaat de VRT nu al de handen in mekaar met privé-bedrijven zoals Woestijnvis of Studio 100 voor de productie van programma’s. Anderzijds werkt Euro1080 op verschillende manieren samen met tal van openbare omroepen waaronder het Portugese RTP, het SVT uit Zweden, het Oostenrijkse ORF en zelfs buiten de EU met de Russische publieke omroep RTR. Ook met RTBF lopen op dit moment constructieve gesprekken die tot samenwerking kunnen leiden. Indien de wil er is, kan zeker de juridisch juiste weg worden gevonden.

Inherent aan EXQI is de Europese benadering. EXQI biedt immers cultuurexport, maximale synergie met de Vlaamse culturele sector en belangrijke schaalvoordelen. Het EXQI-model is daardoor ook veel efficiënter in vergelijking met een model gebaseerd op een puur landelijke benadering. De Europese regelgeving laat toe dat er op redactioneel, technisch en crossmediaal vlak (met het zogenaamde 1ste en 2de spoor van de VRT) kan worden samengewerkt. Zelfs reclamewerving via de VAR maar ook tal van andere samenwerkingsvormen tussen EXQI en de VRT zijn mogelijk.

Zo zouden ondermeer een aantal items volledig door de VRT redactioneel en productioneel uitgewerkt kunnen worden, die dan op hun beurt door Euro1080 worden uitgezonden op de Vlaamse EXQI en bovendien op alle andere Europese EXQI-kanalen. De door de VRT aangeleverde cultuuritems kunnen tevens op EEN of op Canvas” worden ingeleid en gepromoot.

De RTBF levert nu al elke dag een bijdrage van 30 minuten op Arte. Een gelijkaardige samenwerking tussen de VRT en EXQI is wettelijk ook mogelijk.

BERGT DE VRT HAAR PLANNEN VOOR EEN CULTUURZENDER DEFINITIEF OP?
Als de VRT de plannen voor een cultuurzender definitief opbergt, dan wenst EXQI hierover graag duidelijkheid. Tot nu toe aarzelden sommige kabelmaatschappijen, telecomoperatoren en adverteerders om met EXQI scheep te gaan, omdat de Reyerslaan haar ei nog moest leggen. Voor al deze partijen moet het nu wel duidelijk zijn dat naar de toekomst toe EXQI de enige Vlaamse cultuurzender blijft, waarmee ze kunnen samenwerken.

Intussen gaat Euro1080 onverminderd verder met de verdere uitbouw van de cultuurzender, en wordt veel aandacht geschonken aan allerlei cultuurvormen, voor jong en oud. Tijdens het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen bracht EXQI dagelijkse verslag uit vanuit Gent. Over een paar weken starten in de Jezuietenkerk in Lier de opnames van een muziekreeks rond Vlaamse koren, en zal naar aanleiding van de Boekenbeurs de cultuurzender ook ruime aandacht schenken aan literatuur. Daarnaast staan tal van nationale en internationale co-producties op stapel met medewerking van cultuurpartners uit eigen land.

EEN CULTUURZENDER HOORT VAN NATURE UIT VOOR ALLE VLAMINGEN BESCHIKBAAR TE ZIJN, OOK OP DE ANALOGE KABEL
Toen de mediaregulator na rijp overleg aan EXQI een generalistisch statuut toekende, wou de Vlaamse overheid daarmee te kennen geven dat een cultuurzender alle Vlamingen raakt en beschikbaar moet zijn in heel Vlaanderen.

Alle andere generalistische zenders worden analoog verdeeld. Vertrekkende vanuit het gelijkheidsbeginsel is het dan ook vanzelfsprekend dat alle Vlaamse kabelmaatschappijen EXQI zouden moeten uitzenden, zowel analoog als digitaal.

De praktijk is evenwel anders. Intussen zal het EXQI-signaal weldra digitaal beschikbaar zijn op het volledige INDI-netwerk. Nu het blijkbaar vaststaat dat EXQI de enige Vlaamse cultuurzender zal zijn, staat er niets meer in de weg om EXQI ook via andere kabelnetwerken zowel analoog als digitaal te verdelen.

De Vlaamse kijker heeft ‘meer’ recht op de Vlaamse cultuurzender EXQI dan op bepaalde buitenlandse zenders. Technische argumenten zijn hierbij ondergeschikt. Het is enkel een kwestie van keuzes te maken die overeenstemmen met wat de televisiekijkende Vlaming vraagt.

OVERHEIDSSTEUN
Het EXQI-model toont aan dat, eens op kruissnelheid gekomen, het naar de toekomst toe zelfstandig kan werken zonder toelagen. Tijdens de eerste drie jaren zou steun van de Vlaamse Overheid ten belope van 3 à 5 miljoen Euro de start makkelijker maken, daarna zal de dynamiek van het Europese EXQI-model die steun overbodig maken. Op termijn stelt EXQI immers meer dan 100 mensen tewerk en biedt de zender tevens opportuniteiten op het vlak van cultuurdistributie en -export. Bovendien wordt gebruik gemaakt van de meest innovatieve technologie, die naar de toekomst toe de beste waarborgen biedt.
Waarop wacht Vlaanderen?

Gabriel Fehervari (°1960), is jurist van opleiding en richtte in 1985 het TV-facilitair bedrijf Alfacam op, dat intussen in de sector is uitgegroeid tot een wereldspeler. In 2004 ging Fehervari van start met het mediabedrijf Euro1080, dat naast de cultuurzender EXQI ook twee pan-Europese tv-kanalen (HD1 en HD2/HD5) uitbaat.

* * *

EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van het HDTV-mediabedrijf Euro1080. De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. Op termijn richt Euro1080 in totaal 12 cultuurzenders op. EXQI Vlaanderen is te bekijken in HDTV via satelliet (Astra 23,5° Oost) en weldra ook via het digitale pakket van iN.Di (Interelectra, Integan, PBE en WVEM).

www.cultuurzender.be