Finale Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in HDTV-kwaliteit via EXQI Vlaanderen

Eurocam Media Center, 25 mei 2007 • De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2007 zal een hele week te volgen zijn via EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen. De presentatie is in handen van Martine Prenen. Zij becommentarieert de prestaties van de finalisten, samen met Silvia Traey, Jan Michiels en Daniel Blumenthal, allen gewezen laureaten. Opmerkelijk is dat er dit jaar opnieuw een landgenoot in de finale zit: Liebrecht Vanbeckevoort.

Liebrecht Vanbeckevoort, de enige Belg in de finale, speelt op zaterdag 2 juni, als laatste finalist. Hij studeerde af aan het conservatorium in Brussel en in Tilburg met grootste onderscheiding. In Boston, USA, vervolmaakte hij zijn pianokunsten aan het New England Conservatory. Hij werd reeds bekroond met verschillende pianoprijzen in binnen- en buitenland. Op de European Kaufmann Competition in Brussel en de Young Pianist Foundation Competition in Den Haag kaapte hij telkens de eerste prijs weg. Mede dankzij zijn uitstekende resultaten krijgt Liebrecht de gelegenheid om met orkest te concerteren. Zo werkte hij reeds samen met dirigenten zoals Philippe Herreweghe, Tom Deneckere, Silveer Van den Broeck, Luc Bartholomeus, Jürgen Kussmaul, Georg Fritzsch en Daniele Callegari.

Andere grote kanshebbers zijn de 25-jarige Japanse pianiste Hisako Kawamura en de Rus Ilya Rashkovsky.

EXQI Vlaanderen brengt het grootste gedeelte van de finale van het concours live op antenne. De cultuurzender voor Vlaanderen is te bekijken in HDTV-kwaliteit via het digitale platform van iN•Di (van de kabelmaatschappijen Interelectra, Integan, PBE en WVEM), waar o.a. VTM HD ook deel van uit maakt. Daarnaast kunnen de uitzendingen ook in de rest van Europa worden bekeken via de Astra-satelliet op 23,5° Oost.

www.cultuurzender.be

www.euro1080.tv

* * *
EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van de HDTV-omroep Euro1080, die deel uitmaakt van de beursgenoteerde Alfacam Group (Euronext Brussels: ALFA). De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa.