Cultuurzender EXQI Vlaanderen vanaf 1 juli ook te bekijken via internet

Eurocam Media Center - Lint, 21 juni 2007 • EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is vanaf 1 juli 2007 ook te bekijken via www.cultuurzender.be. Op die manier kunnen televisiekijkers, die in een kabelgebied wonen waar EXQI Vlaanderen nog niet wordt verdeeld, ook kennismaken met de cultuurzender. Bovendien kunnen de kijkers, die het EXQI-signaal via iN•Di ontvangen, de programma’s van de cultuurzender blijven volgen, zelfs wanneer ze in het buitenland vertoeven.

Niet alle programma’s zullen te zien zijn via het internet. In een eerste fase zullen enkel reportages van het cultuurmagazine ‘De Verbeelding’ en het duidingsprogramma ‘Scherp bekeken’ via het internet kunnen worden gevolgd. Beide programma’s komen dagelijks op antenne, maar konden tot nu toe in Vlaanderen enkel ontvangen worden via het HDTV-pakket van iN•Di, het digitale platform van de kabelmaatschappijen Interelectra, Integan, PBE en WVEM.

Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080, verklaarde: “Met het oog op de vakantieperiode willen wij onze trouwe kijkers, ook buiten hun eigen kabelgebied de mogelijkheid bieden om naar de cultuurzender te kijken, zij het dan wel in lage internetresolutie i.p.v. in high definition. De iN•Di-abonnees kunnen dus zelfs tot in het buitenland toe de programmatie blijven volgen van onze cultuurzender”.

Achterstand bijbenen in groot deel van Vlaanderen

Volgens Fehervari is er nog een tweede belangrijke reden: “Dagelijks ontvangen wij telefoontjes en e-mails van mensen, die in Telenet-kabelgebied wonen en die graag EXQI in HDTV zouden kunnen ontvangen. In een groot deel van Vlaanderen werd onze cultuurzender zelfs nog niet in het digitale televisiepakket opgenomen. Daarom bieden wij deze tussenoplossing, zodat iedereen kan genieten van EXQI in afwachting dat iN•Di wordt bijgebeend door de andere kabeloperatoren”.

* * *
EXQI Vlaanderen is een initiatief van de HDTV-omroep Euro1080, die tot de beursgenoteerde Alfacam Group [Euronext Brussels: ALFA] behoort. De cultuurzender voor Vlaanderen startte met uitzenden op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. EXQI Vlaanderen is nu te bekijken in HDTV via satelliet en ook via het digitale platform van iN•Di (van de kabelmaatschappijen Interelectra, Integan, PBE en WVEM). EXQI maakt samen met o.a. HD1, een andere zender van Euro1080, en VTM HD deel uit van het HDTV-pakket dat door iN•Di wordt aangeboden.

www.cultuurzender.be
www.euro1080.tv
www.alfacamgroup.com