Telenet en Coditel verdelen Cultuurzender EXQI vanaf 1 oktober 2007; HD1 intussen ook op Arabsat

Lint, 19 september 2007 • Euro1080, dat deel uitmaakt van Alfacam Group, heeft belangrijke distributieakkoorden getekend met Telenet en Coditel voor zijn tv-zenders EXQI en HD1. Concreet betekent het dat de digitale-televisieabonnees van Telenet vanaf 1 oktober EXQI kunnen bekijken in standaarddefinitie (SDTV) en in SDTV én HDTV via Coditel. Voorts wordt HD1 nu ook verdeeld in Brussel via Coditel en in Noord-Afrika en het Midden-Oosten via Arabsat.

EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is net als HD1 een initiatief van de HDTV-omroep Euro1080, die deel uitmaakt van de beursgenoteerde Alfacam Group (Euronext Brussel: ALFA). De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006. EXQI Vlaanderen is momenteel te bekijken in HDTV en SDTV via INDI, het digitale platform van de Vlaamse kabelmaatschappijen Integan, Interelectra, PBE en WVEM.

Vanaf 1 oktober 2007 zal het tv-signaal van EXQI dus ook kunnen ontvangen worden in SDTV via Telenet, en in zowel SDTV als HDTV via Coditel.

Nieuwe partnerships dankzij groter bereik

Dankzij deze distributieakkoorden stijgt het bereik voor de Vlaamse cultuurzender EXQI naar bijna 600.000 gezinnen en kunnen in principe nu alle Vlamingen en een groot deel van Brussel het signaal ontvangen.

Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080, stelde: “Deze akkoorden zijn vooral van belang voor de structurele partners van EXQI, die binnenkort een pak meer visibiliteit krijgen. Euro1080 kan dan op zijn beurt gemakkelijker nieuwe partners aantrekken en bijgevolg meer reclame-inkomsten genereren. Een voorbeeld daarvan is het structureel partnership met Carlsberg, dat zich als merk wil koppelen aan bepaalde programma’s.”

Distributie van Euro1080’s HDTV-zenders

Coditel gaat ook de Euro1080-zender HD1 distribueren. Verder wordt HD1 nu ook verdeeld via Arabsat, waardoor HD1 een sterk signaalbereik krijgt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In die regio wonen immers veel Europese expats. HDTV is trouwens in een aantal landen zoals Saoedi-Arabië en Turkije aan het opstarten.

HD1, de allereerste HDTV-zender van Europa, begon met uitzenden op 1 januari 2004 en speelt sindsdien een toonaangevende rol op het vlak van HDTV in Europa. HD1 is op dit ogenblik al in HDTV te bekijken via satelliet (Astra 23,5° Oost) en via het HDTV-pakket van INDI en een 30-tal andere kabelmaatschappijen in Europa.

www.hd-1.tv
www.cultuurzender.be
www.euro1080.tv
www.alfacamgroup.com

www.telenet.be
www.coditel.be
www.arabsat.com