MechaMusica lanceert oproep naar gemeenten die BK Draaiorgel 2008 willen organiseren

22 september 2007 • Vandaag vond de oprichting plaats van MechaMusica, de vzw die zowel de bouwers, bespelers als liefhebbers van draaiorgels, straatorgels en andere automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt. Tegelijkertijd werd meegedeeld dat steden en gemeenten, die interesse hebben om volgend jaar het Belgisch Kampioenschap Draaiorgel te organiseren, hun kandidatuur kunnen indienen bij MechaMusica.

Totnogtoe was er geen enkele vereniging in ons land die draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigde. Hierdoor was er in ons land dan ook geen officiële gesprekspartner met wie de overheid aan de tafel kon zitten om initiatieven te ontwikkelen ter bescherming en ter promotie van een belangrijk deel van het muzikale erfgoed in Vlaanderen en België. Onder impuls van het VCM (Contactforum voor Erfgoedverenigingen vzw) en met de sympathieke medewerking van de Nederlandse Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) werd vandaag te Perk (Steenokkerzeel) MechaMusica vzw opgericht.

De vereniging, die afgekort MEMU vzw noemt, heeft tot doel:
· de instandhouding van het nog aanwezige materiële erfgoed inzake automatisch spelende muziekinstrumenten alsook het beheren, ontsluiten, archiveren, inventariseren, publiceren, tentoonstellen, informeren, documenteren, adviseren van alles wat in verband staat met deze muziekinstrumenten.
· en het stimuleren van de belangstelling voor dit type muziekinstrumenten.
Hierbij wordt telkens bijzondere aandacht besteed aan voor ons land belangrijk historisch erfgoed. Op termijn wil de vereniging een gebouw in gebruik nemen waar automatisch spelende muziekinstrumenten worden bewaard en tentoongesteld.

De vereniging telt nu reeds 71 leden waarvan 26 stichtende leden. De algemene vergadering duidde Johnny Claes aan als eerste voorzitter van MechaMusica. De andere leden van de raad van bestuur zijn Björn Isebaert (secretaris), Marijke Groosman (penningmeester), Roger Mostmans (archivaris), Robert Florizoone (evenementencoördinator) en Daniel De Bie (redacteur).

Oproep naar Belgische steden en gemeenten
Op de stichtingsvergadering deelde MechaMusica ook mee dat er volgend jaar opnieuw een Belgisch Kampioenschap Draaiorgel zal worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat dit BK ieder jaar in een andere provincie zal plaatsvinden. Steden en gemeenten die interesse hebben om volgend jaar het BK Draaiorgel te organiseren, dienen hun kandidatuur in te dienen bij MechaMusica vóór 31 december 2007.

Wie interesse heeft in draaiorgels, hun geschiedenis, werking, evolutie, de bouw ervan en de makers van automatisch spelende muziekinstrumenten, kan contact opnemen met Björn Isebaert, Liststraat 9, 9750 Zingem. Wie lid wil worden of de vereniging wil steunen, kan 30 EUR storten op rekeningnummer 979-5285345-14 (ten name van MechaMusica vzw). Een gezinslidmaatschap kost 40 EUR.

MechaMusica vzw
Liststraat 9
9750 Zingem
www.draaiorgel.be
www.mechamusica.be