SkyEurope benoemt nieuwe CFO en voert wijzigingen door in het management

26 april 2007 - SkyEurope Airlines stelde Nick Manoudakis aan als nieuwe CFO. Daarnaast worden nog een paar andere structurele aanpassingen doorgevoerd in de managementstructuur. De vernieuwde equipe gaat aan de slag vanaf 1 mei 2007.

Nick Manoudakis wordt de nieuwe Chief Financial Officer van SkyEurope. Manoudakis haalde hoogste onderscheiding in accounting, financiën en computerwetenschappen aan de Universiteit van Berkeley in Californië en werkte aanvankelijk als accountant in de VS. Later ontwikkelde hij samen met een klein team een businessplan voor wat in 1995 de luchtvaartmaatschappij easyJet zou worden. Van 1995 tot eind 1999 was medeoprichter Manoudakis financieel directeur bij easyJet. Vervolgens werd hij CFO van de easyGroup, waar hij verantwoordelijk was voor verschillende nieuwe ondernemingsprojecten binnen de groep.

Gevraagd naar een eerste reactie vertelde Manoudakis: “Ik ben ervan overtuigd dat ik door mijn ervaring als medeoprichter en sleutelfiguur bij easyJet, een van de pioniers in de Europese lagekostenluchtvaart, zeker een belangrijke bijdrage kan leveren en een toegevoegde waarde kan bieden voor SkyEurope.”

Christian Mandl, medeoprichter en CEO van SkyEurope, voegde daar aan toe: “Ik ben verheugd dat ik Nick mag verwelkomen binnen ons team. Als jonge beursgenoteerde luchtvaartmaatschappij zal SkyEurope heel wat kunnen opsteken van Nicks ruime ervaring in de sector.”

CFO ad interim Lane Zirnhelt, die het financiële luik in goede banen leidde gedurende het selectieproces, is voortaan Finance Manager.

Voorzitter en medeoprichter Alain Skowronek maakte bekend geen uitvoerende functies meer te zullen opnemen binnen het bedrijf. Skowronek werkte de laatste zeven jaar samen met Christian Mandl aan de oprichting en de groei van SkyEurope. Alain Skowronek verklaarde: “Ik ben trots op wat we hebben bereikt met SkyEurope. Ons bedrijf beschikt over een nagelnieuwe vloot, een sterke brand en we zijn goed op weg om een positief EBITDAR resultaat neer te zetten over het huidige boekjaar. We kunnen dus wel stellen dat de opstartfase succesvol is afgerond.”

“Ik wil Alain zowel persoonlijk als namens onze hele staf bedanken voor zijn fantastische bijdrage aan dit bedrijf,” reageerde Christian Mandl. “Zeven jaar terug kwam ik bij Alain met niet meer dan een idee. Vandaag runnen we een vliegmaatschappij die 3 miljoen passagiers per jaar vervoert en 850 mensen in dienst heeft.”

Skowronek zal de CEO van SkyEurope raad blijven geven als adviseur. Door deze verschuiving zal Christian Mandl naast zijn functie als CEO ook de rol van voorzitter op zich nemen.

Jason Bitter, die sinds 2005 Chief Operating Officer is bij SkyEurope, zal naast zijn huidige functie ook de nieuw gecreëerde functie van Deputy CEO vervullen. Bitter heeft een belangrijke verdienste in de kwaliteitsvolle ontwikkeling van de operaties bij SkyEurope en is tevens het centraal aanspreekpunt voor de luchtvaartauthoriteiten. In zijn nieuwe rol als Deputy CEO zal Bitter de dagelijkse activiteiten coördineren van zowel het operationele, commerciële als het HR departement. CEO Christian Mandl: “Ik kijk er naar uit die functies over te dragen aan Jason. Zo kan ik mij meer gaan focussen op strategie en business development.”

Aan de functies van commercieel directeur Karim Makhlouf (Chief Commercial Officer) en personeelsdirecteur Klaus Niedl (Chief Human Resources Officer) verandert niets.

Het vijfkoppig managementteam bestaat dus voortaan uit Christian Mandl, voorzitter en CEO; Jason Bitter, Deputy CEO en Chief Operating Officer; Karim Makhlouf, Chief Commercial Officer; Nick Manoudakis, Chief Financial Officer en Klaus Niedl, Chief Human Resources Officer.

Christian Mandl kaderde deze veranderingen als volgt: “Door ons managementteam te versterken, zetten wij een cruciale stap in ons verdere streven naar een winstgevende groeicurve. Vandaag is SkyEurope volledig voorbereid om zijn leiderspositie in Centraal- en Oost-Europa verder uit te bouwen.”

* * *

SkyEurope vliegt sinds eind maart vanuit Brussels Airport naar Krakau, Praag, Boedapest en Wenen. De low cost carrier, die in september 2001 werd opgericht door de Belgen Christian Mandl en Alain Skowronek, beschikt over een vloot van 14 gloednieuwe Boeings 737-700. Het netwerk van SkyEurope bestaat uit 92 routes naar 39 bestemmingen in 19 Europese landen. In 2006 vervoerde SkyEurope 2,75 miljoen passagiers.