Unieke demonstraties van restauratie van historisch textiel op Eurantica

Antwerpen, 22 maart 2007 - Tijdens de Kunst- en Antiekbeurs Eurantica geeft Dumortier demonstraties over de restauratie van antiek, etnisch en historisch waardevol textiel zoals wandtapijten, wades en oosterse tapijten. Op de stand van de befaamde Antwerpse textielrestaurateur worden ook tal van voorbeelden van antieke en etnische textilia tentoongesteld die door de medewerkers van Dumortier werden gerestaureerd en geconserveerd.

Dumortier neemt dit jaar opnieuw deel aan Eurantica, de Kunst- en Antiekbeurs, die plaatsvindt vanaf vandaag tot en met 1 april 2007 in Paleis 5 van Brussels Expo. Voor de 26ste editie van deze beurs worden méér dan 30.000 kopers afkomstig uit alle hoeken van Europa verwacht. Naast Dumortier stellen nog 130 antiquairs en gespecialiseerde bedrijven uit België en daarbuiten unieke stukken tentoon.

Jacqueline De Bolle zal op bepaalde dagen demonstreren hoe oude textielvoorwerpen op deskundige wijze kunnen worden gerestaureerd. Het gaat zowel om textilia die te lijden hadden wegens de tand des tijds als om voorwerpen die bijvoorbeeld door brand, overstroming of ander onheil schade hebben geleden.

Vakmanschap over de grenzen heen
Marcel en Marthe Dumortier vestigden in 1945 hun detailhandel in oosterse tapijten aan de Belgiëlei in Antwerpen. Iets meer dan 40 jaar geleden, in 1966, namen hun neef Marc De Bolle en zijn echtgenote Jacqueline de leiding van de onderneming over. Sindsdien specialiseert deze familiale onderneming uit Antwerpen zich in de restauratie van antiek en historisch textiel. De activiteiten werden sterk uitgebouwd dankzij de noodzakelijke wetenschappelijke benadering en het grote respect voor het voorwerp en voor de kwaliteit van het geleverde werk.

NV Dumortier werkt zowel voor musea, overheden als particulieren. Het overgrote deel van de opdrachten komen van particuliere verzamelaars van historisch waardevolle textielvoorwerpen. De onderneming telt slechts 4 medewerkers, maar heeft in binnen- en buitenland een ijzersterke reputatie opgebouwd inzake de conservatie- en restauratie van oude en antieke tapijten van artistieke kwaliteit. De voorbije 10 jaar deelden zij hun beroepskennis met kandidaat-restauratie-deskundigen en -antiquairs door workshops en voordrachten te organiseren.
www.dumortiertextiles.com

Noot aan de redactie: indien u interesse heeft om een reportage te maken omtrent de activiteiten van Dumortier, textielrestauratie en bewaring, maar u niet langs kan gaan op Eurantica, geef dan een seintje via dumortier@panneels.com. Wij organiseren dan voor u graag een afspraak met Marc De Bolle en daaraan gekoppeld een bezoek aan de ateliers van dit Antwerpse bedrijf, dat niet zover van het station van Berchem is gevestigd. U zal versteld staan van het vakmanschap en de verhalen die schuilgaan achter de opdrachten die Dumortier in de wacht weet te slepen.