Poëzie al drie weken in de Vlaamse boekentop-100

Marc Pairon zorgt voor een primeur in de literaire wereld

24 februari 2009 • De vier dichtbundels, die samen ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’ vormen, staan nu al drie weken in de Vlaamse boekentop-100. ‘Geluk zit soms in een klein koekje’, ‘Jij bent Mijn energie', ‘Mijn thuis is waar Mijn Stella staat’ en ‘Praten werkt’ haalden moeiteloos de top 50 van de best verkopende boeken, die wekelijks wordt gepubliceerd op boek.be. Daarmee schrijft dichter Marc Pairon geschiedenis, want het is de allereerste keer dat poëzie in de literaire hitparade staat.

Marc Pairon maakte, na 28 jaar literair stilzwijgen, een opmerkelijke comeback met de publicatie van ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’, waarvan 35.000 exemplaren werden gedrukt. Met dit nieuwe project richtte hij zich bewust tot het grote publiek. Hij bood de vier verzenbundels aan voor slechts 2 euro per exemplaar. De toegankelijkheid van de verzen en de uiterst lage verkoopprijs bleken een schot in de roos, want de dichtbundels van de flamboyante dichter gaan bij de boekverkopers vlot over de toonbank.

De vier verzenbundels van de cyclus ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’ hebben stuk voor stuk de lijst van de 50 best verkochte boeken gehaald. ‘Geluk zit soms in een klein koekje’ scoorde het hoogst en kwam drie weken geleden binnen op de 23e plaats. ‘Jij bent Mijn energie”, ‘Mijn thuis is waar Mijn Stella staat’ en ‘Praten werkt’ stonden respectievelijk op plaatsen 28, 32 en 35.

Niet-gesubsidieerde durf
Literair agent Walter Soethoudt plaatst dit feit in perspectief: “40 jaar lang heb ik poëzie uitgegeven. De meeste auteurs haalden nauwelijks een oplage van 400 tot 500 exemplaren en velen heel wat minder. Ik juich dan ook toe dat, dankzij Marcs durf en zin voor initiatief, heel wat mensen de dichtkunst hebben ontdekt of herontdekt. Dat bleek eens te meer toen de dag vóór Valentijn meer dan 1000 mensen – van tieners tot 80-jarigen – opdaagden aan het Poëziecentrum in Gent om er hun gratis exemplaren van ‘De liefste liefdesverzen’ in ontvangst te nemen.

Hij voegt eraan toe: “Volgens sommige critici slaat Pairons project goed aan dankzij de vernieuwende marketingaanpak en een uitgekiende PR-actie. Die twee elementen hebben er inderdaad toe bijgedragen dat dit project zonder ook maar één euro subsidie kon worden opgezet. Toch mag men ook niet uit het oog verliezen dat zonder de literaire kwaliteiten van Marc Pairon het project nooit een succes had kunnen worden. Dat bewijzen trouwens zijn nieuwe bundels: het zopas gepubliceerde ‘Ontbijt op bed’ en ‘Franse Zoenen’, die later dit jaar verschijnt.

De verzenbundel ‘Ontbijt op bed’ is een luxueuze, 112 bladzijden tellende uitgave met een harde kaft en kost slechts 10 euro.
www.liefdesverzen.be
www.boek.be

Omtrent de auteur
Marc Pairon (° Wilrijk (B), 1959) heeft vanwege familiale omstandigheden maar tot zijn vijftiende school gelopen en zwierf zijn verdere tienerjaren door Europa als clochard. Hij voorzag in zijn levensbehoeften o.a. door het verkopen van gestencilde teksten en verzen in Antwerpse cafés. Zijn bijzondere stijl trok de aandacht van de befaamde dichter Nic van Bruggen, medeoprichter van de Pink Poets.
In 1981 publiceerde Walter Soethoudt Pairons debuut: ‘Splinters’. Tijdens de voorstelling ervan prees Nic van Bruggen de jonge Marc de hemel in (‘Pairon schrijft poëzie alsof hij Pegasus zelf de teugels aanbond’). Hoewel Pairon talrijke lovende kritieken kreeg en een graag geziene gast was op literaire voorstellingen, hield hij het dichtersleven snel voor bekeken. Hij wendde zijn creatieve begaafdheid nadien vooral aan binnen de economische sector.
In 1987 publiceerde Pairon nog de surrealistische bundel ‘Stellingname over de homofiele neigingen van zeepaardjes in de koude golfstroom van Gilbraltar’, een reeks korte verhalen over de pijn van scheiden. Hij speelde met dit script ruim 80 knotsgekke theatervoorstellingen in Nederland. Pairon zou daarop lange tijd niets meer publiceren.
In maart 2008 greep hij terug naar de pen. Het ziet er inmiddels naar uit dat hij, op latere leeftijd, de ultieme smaak van ‘het rangschikken van woorden’ te pakken heeft.
www.marcpairon.com