Marc Pairon deelt één dag voor Valentijn 4000 bundels met liefdesverzen gratis uit


Poëziecentrum Gent, 10 februari 2009 • Marc Pairon, de dichter die recent een opmerkelijke comeback maakte met ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’, geeft één dag voor Valentijn 4000 verzenbundels gratis weg. Tegelijkertijd stelt hij zijn nieuwste dichtbundel ‘Ontbijt op bed’ officieel voor.

Na 28 jaar literair stilzwijgen publiceerde Marc Pairon vorige maand ineens vier nieuwe verzenbundels. Hij richtte zich met zijn poëzieproject bewust tot het grote publiek. De toegankelijkheid van de verzen, de uiterst lage verkoopprijs van de verzenbundels en de herkenbaarheid van het onderwerp dragen hiertoe bij, want bij de boekverkopers gaan zijn recente uitgaven zeer vlot over de toonbank. ‘De liefste liefdesverzen aller tijden’ gaan naar alle waarschijnlijkheid recordoplagen halen in de Nederlandstalige poëziegeschiedenis.

De auteur neemt de term “poezieproject voor het grote publiek” zeer letterlijk. De flamboyante dichter deelt namelijk vrijdag aanstaande op de Gentse Vrijdagmarkt 4000 verzenbundels van ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’ gratis uit. Wie Marc Pairon graag aan het woord hoort of een verzenbundel wil laten signeren, kan van 10 tot 18 uur terecht in het Poëziecentrum.

Die dag zal Pairon ook voordragen uit zijn meest recente uitgave, getiteld “Ontbijt op bed”. “Ter gelegenheid van Valentijn ben ik zelfs bereid om bij een aantal mensen thuis liefdesverzen voor te dragen voor het slapengaan”, aldus Pairon.

www.liefdesverzen.be
www.liefdesverzen.nl

Marc Pairon draagt voor, signeert en deelt uit
Vrijdag 13 februari 2009, van 10 tot 18u
Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

De liefste liefdesverzen aller tijden!’, cyclus bestaande uit vier verzenbundels:
Mijn thuis is waar Mijn Stella staat Jij bent Mijn energie Praten werkt Geluk zit soms in een klein koekje
Uitg. Stichting Charles Catteau, Aartselaar, 2009
Elke verzenbundel telt ongeveer 70 blz.
Prijs: 2 euro per verzenbundel


NIEUW !
Ontbijt op bed
Uitg. Stichting Charles Catteau, 2009
Prijs: 10 euro

Omtrent de auteur


Marc Pairon
(° Wilrijk (B), 1959) had vanwege familiale omstandigheden maar tot zijn vijftiende school gelopen en bracht zijn verdere tienerjaren als clochard door, zwervend door Europa. Wanneer hij nu en dan in België was, voorzag hij in zijn levensbehoeften door het verkopen van gestencilde teksten in Antwerpse cafés. Zijn bijzondere stijl trok de aandacht van de befaamde poëet Nic van Bruggen en van de entourage van de Pink Poets.

In 1981 publiceerde Walter Soethoudt zijn debuut, de gedichtenbundel ‘Splinters’. Tijdens de persvoorstelling ervan prees Nic van Bruggen Marc Pairon de hemel in (‘Pairon schrijft poëzie alsof hij Pegasus zelf de teugels aanbond’). Hoewel Pairon talrijke lovende kritieken kreeg en een graag geziene gast was op literaire voorstellingen, hield hij het dichtersleven snel voor bekeken. Hij wendde zijn creatieve begaafdheid nadien vooral aan binnen de economische sector.

In 1987 publiceerde hij nog de surrealistische bundel ‘Stellingname over de homofiele neigingen van zeepaardjes in de koude golfstroom van Gilbraltar’, een reeks korte verhalen over de pijn van scheiden en speelde met dit script een ruim 80 knotsgekke voorstellingen in Nederlandse theaters en op festivals. Pairon zou de volgende twee decennia niets meer publiceren.

In 2006 bracht hij het drietalige, majestueuze kunstboek ‘Art Deco Ceramics - Made in Belgium’ uit. Hij was immers ondertussen terzake een notoir expert geworden. Dit referentiewerk is binnen zijn genre dan ook een absolute bestseller.

In maart 2008 greep Pairon terug – in een opgewonden roes – naar de pen van de poëzie. Het ziet er inmiddels naar uit dat hij, op latere leeftijd, de ultieme smaak van ‘het rangschikken van woorden’ te pakken heeft. Verschillende publicaties zijn thans in voorbereiding.
www.marcpairon.com