Nedda en Vange stellen bamboestoel voor tijdens designbeurs in Milaan

20 april 2009 • Op Salone Internationale del Mobile 2009, 's werelds grootste designbeurs die van 22 tot en met 27 april in Milaan plaatsvindt, wordt de Chaise-à-Secret voorgesteld. De stoel werd ontworpen door Nedda en heeft een geheim opbergvak onder de zitting. Vange staat in voor de productie. De uit bamboe vervaardigde stoel is al Nedda’s derde meubelontwerp, dat op de markt komt. Eerder bracht Obumex al een tafelreeks en een kruk met onopvallende opbergruimtes uit.

Het prototype van de Chaise-à-Secret was in het najaar van 2008 al te zien op de stand van ‘La Belgique des autres’ tijdens de Internationale Designbiënnale van Saint-Etienne (Frankrijk). Deze stoel was één van de zes exemplaren, die Nedda had laten maken om rond haar eigen Secretable-werktafel thuis te plaatsen. Kenmerkend aan de Chaise-à-Secret is het geheime opbergvak onder de zitting.

Onlangs besliste de Luikse producent Vange om een bamboeversie van deze comfortabele stoel op de markt te brengen. “Bamboe biedt heel wat voordelen en is ecologisch gezien een zeer interessant materiaal”, legt Nedda uit. “Het is de snelst groeiende plant op aarde. Ieder jaar produceert de moederplant verschillende nieuwe scheuten, die na 5 jaar later al volgroeid zijn. Hoewel bamboe een grassoort is en geen houtsoort, is het toch harder dan eik.

De bamboestoel is al Nedda’s derde meubelontwerp, dat in minder dan een jaar in productie gaat. Enkele maanden terug bracht het West-Vlaamse Obumex al de Stool en de Secretable uit, waarvan het prototype vorig jaar op de Milanese designbeurs te zien was. Net zoals bij de Chaise-à-Secret zijn voor deze tafelreeks en kruk de onopvallende opbergruimtes heel karakteristiek.

Secretable & Stool
De Secretable, die in vier maten bestaat, past zowel in keuken als kantoor. Ogenschijnlijk is het een gewone tafel, maar onder het tafelblad zitten verschillende opbergvakken, die dieper werden geplaatst om niet op te vallen. Brieven, paperassen, kranten, tijdschriften en andere rommel die soms op de tafel rondslingert, verdwijnen in een handomdraai in deze handige vakken.

Om de diepte van de opbergvakken te beperken, werden twee dwarsbalken aangebracht, die het tafelblad dragen. Nedda bedacht een handige functie voor de ruimte tussen de dwarsbalken. Ze zit verborgen onder scharnierende luiken. Klein keukengerei en kantoormateriaal kunnen makkelijk worden opgeborgen in deze geheime vakken. Als basis voor de Secretable en de Stool wordt fineer eik gebruikt, maar de klant kan de afwerking (houtsoort, kleur en materialencombinatie) zelf kiezen.
www.nedda.be

Noot aan de redactie: Tijdens Salone Internationale del Mobile 2009 in Milaan zal de Chaise-à-Secret te zien zijn bij Vange op de stand [les belges] Wallonnie-Bruxelles Design/Mode (FuoriSalone, Piazza XXV aprile 9, elke dag van 9u30 tot 18u30).

Technische fiche Chaise-à-Secret
Ontwerper : Nedda
Fabrikant: Vange, België
Afmetingen: hoogte 80 cm, breedte 43 cm, diepte 47 cm.
Materiaal: bamboe
Prijs: 442 EUR


Technische fiche Secretable

Ontwerper : Nedda
Fabrikant: Obumex, België
Afmetingen: tafelblad 210x100, 250x100, 165x165 of 100x100 cm.
Materiaal: basis fineer eik, te tinten volgens de wens van de klant. De opbergvakken met de scharnierende luiken worden ofwel uitgevoerd in dezelfde kleur als het tafelvlak ofwel geaccentueerd door een contrasterende kleur (vb. hoogglans lak).
Prijs: vanaf 3230 EUR


Technische fiche Stool
Ontwerper : Nedda
Fabrikant: Obumex, België
Afmetingen: hoogte 83 cm, breedte 43 cm, diepte 43,5 cm, zithoogte 63 cm.
Materiaal: basis eik, te tinten volgens de wens van de klant.
Prijs: vanaf 755 EUR
***

Nedda El-Asmar studeerde juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Ze werkt voor o.a. Hermès, Puiforcat, Royal Boch, Eternum, Villeroy & Boch, Gense, Carl Mertens en Robbe & Berking. Sedert maart 2007 werkt ze samen met ontwerper Erik Indekeu. Nedda sleepte reeds tal van prijzen in de wacht. In 1997 won ze de Henry van de Velde Award voor Jong Talent, in 2007 werd Nedda uitgeroepen tot ‘Belgisch Designer van het Jaar’ en vorig jaar werd ze al voor de tweede maal genomineerd voor de ‘Talents du Luxe’, die worden beschouwd als de oscars van de designwereld. Bovendien kreeg ze in januari 2009 de prestigieuze Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving. Sinds 2007 geeft Nedda ook les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.
www.nedda.be

Vange werd in 1987 opgericht door Michel Van Genechten. Binnen het familiebedrijf BEA had hij eerder al vanuit zijn passie voor architectuur, design en hedendaagse kunst een beroep gedaan op jonge onafhankelijke designers en architecten voor het ontwerp van de visuele identiteit en productdesign. Intussen is Vange, dat gevestigd is in Seraing bij Luik, uitgegroeid tot een opvallende speler op het vlak van de creatie van designmeubelen en de productie van hedendaags meubilair.
www.vange.be

Obumex werd in 1960 opgericht door Eli Ostyn. Hij startte met schoolmeubilair, maar de keukens in een uitgepuurde vorm volgden snel. Na een paar decennia werden keukeninrichtingen aangevuld met meubelcollecties, waardoor interieurinrichting zich volop kon ontplooien. Intussen staat Eli’s zoon, Geert Ostyn, al ruim 25 jaar aan het roer van het bedrijf. Obumex telt ruim 100 medewerkers.
www.obumex.be