Primeur: Sightjogging in Lier

Na Rome, Berlijn en Buenos Aires, nu ook in ons land


Bron: Het Nieuws - VTM- 21/04/2009 - 19 uur

Lier, 21 april 2008 – De stad Lier treedt in de voetsporen van Rome, Berlijn, New York en Buenos Aires en pakt bij de start van het nieuwe toeristische seizoen uit met een sportief-toeristische primeur voor ons land. Sightjogging is een originele combinatie van gezonde ontspanning en ‘sightseeing’. Vanaf deze zomer kan je al joggend de pareltjes van de Pallieterstad ontdekken en hou je tegelijk je conditie op peil.

Sightjogging is een unieke mix van recreatief sporten en ‘sightseeing’. Al joggend ontdek je de mooiste plekjes van de stad. De sightjogging-gids toont je de weg en geeft bij de bezienswaardigheden een woordje uitleg.

Sommige mensen vinden de klassieke stadsrondleidingen weinig inspirerend. Daarom sluit Lier zich aan bij een nieuwe trend en sporen we de bezoekers van onze stad aan om hun loopschoenen aan te trekken”, aldus Guido Van den Bogaert, schepen van ruimtelijke ordening, stedenbouw, patrimonium, monumentenzorg, musea en toerisme van de stad Lier. “Deze Belgische primeur is een aanrader voor zowel de drukke zakenman, sportieve gezinnen als actieve citytrippers. Een sightjogging kan zelfs als teambuilding-activiteit fungeren. Onze sightjogging-gidsen houden van Lier en vertellen graag over hun stad. Door te sightjoggen combineren ze historische rondleidingen met hun sportieve hobby”.

Lier volgt met sightjogging het voorbeeld van wereldsteden zoals Rome, Berlijn, Barcelona, New York en Buenos Aires. Toerisme Lier stelt dit jaar 3 parcours voor, telkens met start aan het stadhuis. De gidsen passen zich aan de wensen van de deelnemers aan. De getrainde atleet kan kiezen voor een stevige run. Voor de meer recreatieve joggers kunnen er hier en daar korte haltes ingelast worden.

Sightjogging gebeurt in groepen tot 8 personen en duurt ongeveer één uur. Vooraf is er stretching, na de sightjogging worden er cooling down-oefeningen gedaan en kan een verfrissende douche worden genomen. De vergoeding voor de gids bedraagt 50 euro.

Voor meer info en reserveringen: www.toerismelier.be.

Noot aan de redactie:


Op vrijdag 1 mei vindt de eerste officiële sightjogging plaats in de stad Lier. Schepen Van den Bogaert zal om 14 uur het startschot geven van de eerste sightjogging. Een aantal joggers en de sightjogging-gidsen zullen één van de drie parcours inlopen.

Fotomateriaal in hoge resolutie kan gedownload worden via www.toerismelier.be/pers.
Sightjogging in Lier

Sightjogging in Lier praktisch

Voor wie is sightjogging?
Sightjogging is voor iedereen. De getrainde atleet kan kiezen voor een stevige run, de beginnende jogger wil misschien iets langzamer lopen. De sightjogging-gids past zich aan de conditie van de deelnemers aan. Je loopt voor de fun, niet om records te breken.

Mogelijke parcours
Je kunt kiezen uit 3 parcours:


1. Tour 1: Grote Markt, binnenstad en vesten: ca. 5 km
2. Tour 2: Grote Markt, binnenstad, vesten, Anderstad: ca. 8 km
3. Tour 3: Grote Markt, Nazaretpad: ca. 6 km


Alle sightjogging-routes beginnen op de Grote Markt.

Wil je een ander parcours laten uitstippelen? Dat kan. Onze sightjogging-gidsen werken dan een route op maat uit. Ook de startplaats kan gewijzigd worden.

Wanneer?
Alle dagen, op afspraak.

Praktisch


- groepen tot 8 personen
- vertrekuur naar keuze
- duur: ongeveer 1 uur
- stretching en cooling down
- douches beschikbaar

Hoe reserveren?
Reserveren kan via Toerisme Lier (tel. 03 8000 555, info@toerismelier.be) of online via www.toerismelier.be.

Prijs
De gidsvergoeding bedraagt EUR 50.

Hoe is sightjogging ontstaan?


Sightjogging is ontstaan in 2001 in Hamburg. Triatleet Gösta Dreise wil zijn liefde voor de sport delen met anderen en begeleidt toeristen al joggend door Hamburg. Andere Duitse steden (Frankfurt, Berlijn, Münster, Freiburg, Essen, Mainz, Esslingen, Baden, Regensburg, Augsburg, Stralsund, Lüneburg, Altenkirchen en Weimar) volgen snel. Vijf jaar later introduceerde Carolina Gasparetto sightjogging in Rome en intussen zijn er plannen om het concept uit te breiden naar andere Italiaanse steden.

In 2007 start Michael Gazaleh City Running Tours in New York en organiseert hij ook sightjogging-tours in Chicago, Washington D.C., Austin, Charleston en San Diego.

Vorig jaar werden overal ter wereld nieuwe initiatieven genomen. Zowel in het Canadese Quebec, Buenos Aires (Argentinië) als Barcelona wordt tegenwoordig aan sightjogging gedaan.

2009: Lier is de eerste Belgische stad, waar sightjoggings worden georganiseerd.