Alfacam en Euro1080 tekenen co-productie- overeenkomst op lange termijn met deFilharmonie

14 mei 2007 • De tv-faciliteitenleverancier Alfacam en het HDTV-mediabedrijf Euro1080 hebben een overeenkomst getekend met deFilharmonie in het kader van een reeks concerten. De overeenkomst loopt tenminste tot 2010. Alfacam zal de concerten opnemen in HDTV-kwaliteit en Euro1080 zal ze over heel Europa uitzenden via de cultuurzender EXQI.

deFilharmonie heeft een zeer gerenommeerde reputatie en wist de laatste jaren al heel wat topmuzikanten en -dirigenten aan te trekken. De meeste concerten staan onder leiding van Philippe Herreweghe en Jaap van Zweden. Daarnaast zullen bij de opnames ook een aantal recente, talentvolle aanwinsten van deFilharmonie aan het werk te zien zijn.

Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam en Euro1080: “Ik ben bijzonder verheugd met deze overeenkomst. Alfacam en Euro1080 hebben in het verleden al een paar keer samengewerkt met deFilharmonie, maar vandaag slaan we voor het eerst de handen in elkaar voor een langetermijnproject.”

Hans Waege, intendant van deFilharmonie: “Ik ben ervan overtuigd dat Alfacam en Euro1080 met hun superieure technologie onze concerten kunnen capteren in de hoge kwaliteit die onontbeerlijk is, wil je naar behoren van symfonische muziek thuis of in de filmzaal kunnen genieten. Bovendien betekent de pan-Europese en soms zelfs wereldwijde spreiding van de activiteiten van Alfacam en Euro1080 een aanzienlijke productiviteitssprong voor een groot 21ste eeuws symfonisch orkest als het onze. Deze raamovereenkomst en de specifieke projecten daarin zijn een belangrijke stap in de toekomstgerichte internationalisering van deFilharmonie.”

“Ons allereerste project binnen de nieuwe overeenkomst is een reeks kinderconcerten in juli 2007,” voegt Gabriel Fehervari nog toe. “De opnames zullen gebeuren in een nieuwe, speciaal ontworpen akoestische televisiestudio in het Eurocam Media Center in Lint, waar ook Alfacam en Euro1080 zijn gevestigd. Op schitterende repertoirestukken als Het Zwanenmeer en De Notenkraker van Tsjaikovski en Griegs Peer Gynt werden nieuwe sprookjes geschreven. Samen met twee acteurs zal deFilharmonie het geheel op meesterlijke wijze tot leven brengen. Dit project zal meer dan ooit aantonen dat klassieke muziek niet uitsluitend voor volwassenen bestemd is.”

Volgend seizoen volgen nog verschillende andere grote symfonische producties. Euro1080 zal gebruik maken van de allernieuwste technologische snufjes om de concerten op te nemen in hoge definitie (High Definition), vergezeld van de beste surroundkwaliteit. Pas later stelt het HDTV-mediabedrijf uit Lint ze ook ter beschikking voor een breder Europees publiek via de eigen cultuurzender EXQI.

deFilharmonie, Alfacam en Euro1080 werkten in het verleden al samen aan verscheidene losse projecten, zoals ondermeer de opname van een reeks Beethoven-symfonieën onder leiding van Philippe Herreweghe. Deze succesvolle concertreeks van deFilharmonie werd vervolgens verkocht aan de Japanse televisiezender NHK.


* * *

Alfacam, het televisiefaciliteitenbedrijf dat gevestigd is in het Eurocam Media Center te Lint, levert vooral diensten aan TV-stations en productiehuizen. Alfacam heeft al 15 regiewagens (OB trucks) die uitgerust zijn om opnames te maken in HDTV-kwaliteit. Alfacam doet jaarlijks meer dan 1200 opdrachten, waarvan ruim 60% in HDTV.

www.alfacam.com


deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic) werkt jaarlijks een 30-tal producties uit, samen goed voor meer dan 100 concerten per jaar. De muzikale leiding ligt vandaag in de handen van muziekdirecteur Philippe Herreweghe en chef-dirigent Jaap van Zweden. deFilharmonie treedt op in alle grote concertzalen van ons land en de grotere muziekhuizen van Europa en Japan, met onder meer het Concertgebouw Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, Vredenburg in Utrecht, het Konzerthaus en de Musikverein in Wenen, de Philharmonie in Keulen, de Liederhalle in Stuttgart, de Alte Oper in Frankfurt, de Royal Festival Hall in London, het Palace of Arts in Boedapest, … Jaar na jaar werkt het orkest samen met de beste solisten zoals recent en in de nabije toekomst met Leif Ove Andsnes, Severin von Eckardstein, Lars Vogt, Vadim Repin, Carolyn Sampson, Barbara Bonney, Mikhaïl Rudy, Sergej Katsjatrian, Alice Coote, Soile Isokoski, …

www.defilharmonie.be


Euro1080, het eerste hogedefinitietelevisiebedrijf in Europa, begon in HDTV uit te zenden op 1 januari 2004 en speelt sindsdien een toonaangevende rol op het vlak van HDTV. Lange tijd was HD1 de enige HDTV-zender in Europa. Ondertussen zendt dit Vlaamse bedrijf nog kanalen uit waaronder HD2 en de Vlaamse cultuurzender EXQI. De kanalen van Euro1080 kunnen in ons land ontvangen worden via de kabelmaatschappijen van de Interkabel-groep (Integan, Interelectra, WVEM en PBE) of via satelliet (Astra 1D/3A op 23,5° Oost).

www.euro1080.tv

HDTV (High Definition Television) garandeert een superieure beeldkwaliteit. In plaats van de 625 lijnen waarin het huidige Europese tv-beeld is onderverdeeld, is een HDTV-beeld opgebouwd uit 1080 lijnen. Voor het menselijke oog levert HDTV een gedetailleerd, niet trillend en helder beeld op dat even scherp is als wat we in werkelijkheid zien. Met HDTV neemt de kijker ook meer waar: de zogenaamde ‘aspect ratio’ is groter. Een analoge, klassieke TV heeft een 4:3 formaat, terwijl dat bij HDTV altijd 16:9 is. LCD- en plasmaschermen die in staat zijn om beelden in HDTV-formaat weer te geven, dragen het kwaliteitslogo “HD Ready”.