Kostbare Belgische Art Deco-meesterwerken gaan volgend weekend onder de hamer bij topveilinghuis

Van 2 tot en met 5 juni 2009 wordt in Brussel een unieke Art Deco-verzameling van Charles Catteau tentoongesteld bij het gerenommeerde veilinghuis Pierre Bergé & associés, dat enkele maanden geleden ook instond voor de veiling van de kunstverzameling van Yves Saint-Laurent. De kunstwerken zijn afkomstig van verschillende privé-collecties. Het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat zoveel topwerken van Catteau samen te bewonderen zullen zijn, want op zaterdag 6 en zondag 7 juni worden de 555 loten geveild.

Tentoonstelling
Van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 juni 2009

van 10u00 tot 18u30

bij Pierre Bergé & associés

(Grote Zavel 40, 1000 Brussels).

Veiling
Zaterdag 6 juni 2009 om 15u30

en zondag 7 juni 2009 om 15u30
bij Pierre Bergé & associés

(Grote Zavel 40, 1000 Brussels).

Hoewel er heel wat publicaties bestonden betreffende het werk van Charles Catteau, was er tot voor enkele jaren geen duidelijke chronologische inventaris. Naar aanleiding van een retrospectieve tentoonstelling die in 2006 in Strépy-Thieu werd georganiseerd, verscheen van de hand van Art Deco-kenner Marc Pairon een lijvig naslagwerk genaamd "ART DECO CERAMICS - Made in Belgium - Charles Catteau" .

Een groot deel van de kunstwerken die toen tentoongesteld werden, zullen bij Pierre Bergé & associés te Brussel voor het laatst samen te bewonderen zijn.

Authenticiteitscertificaat

Het zijn veelal stukken van zeer hoge kwaliteit. Marc Pairon, voorzitter van de Stichting Charles Catteau, legt uit: "Alle stukken die in juni in Brussel tentoongesteld en geveild worden, werden geselecteerd op basis van hun historisch belang en kwaliteit. De verzameling omvat alle disciplines, onderwerpen en periodes van Charles Catteau bij Boch Frères Keramis. Voor wat het Europese Art Deco-keramiek betreft is het alleszins een unicum. Elk object is trouwens vergezeld van een authenticiteitcertificaat ondertekend door Bernard Evrard, ondervoorzitter van de Stichting Charles Catteau, Sylvain Berkowitsch, expert-consultant van de veiling, en mezelf.”

Charles Catteau (1880-1966), de meest veelzijdige keramisch kunstenaar van zijn generatie, schiep als ontwerper, leraar, chemicus en artistiek directeur een uitzonderlijk oeuvre. Tijdens zijn periode bij Boch Frères Keramis, van 1920 tot aan het begin van de jaren veertig, mochten zijn creaties op veel bijval rekenen. Zo kregen zijn ontwerpen tijdens de Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes te Parijs in 1925 de eerste internationale prijs, de Gouden Medaille voor keramische vormgeving.

www.charlescatteau.be
www.pba-auctions.com