Antwerpen tot en met 23 augustus in de ban van de Vierkante Molen van SénartBron: deredactie.be - 10/07/09Bron: VTM - Het Nieuws - 10/07/09 - 19 uurBron: ID-TV.be - 10/07/09
Bron: Belga Video - 10/07/09

Vrijdag 10 juli 2009 • De Vierkante Molen van Sénart is dé grote blikvanger van het stadsfestival De Zomer van Antwerpen. Deze uitzonderlijke Franse carrousel, ontworpen door François Delarozière, weegt 40 ton en is meer dan 300 m² groot. Elk kwartier kunnen 49 mensen een ritje maken op één van de immense buffels, klimmende insecten, vissenkoppen en andere fantasievolle objecten van deze bijzondere kermisattractie. Vandaag brengt een delegatie uit Sénart een bezoek aan de ‘Manège Carré’, die nog tot en met 23 augustus te bewonderen is op het Astridplein (aan de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen).

De Vierkante Molen is een ontwerp van François Delarozière. Met deze draaimolen wil Sénart zich op een gedurfde en originele manier profileren als een innovatief, ondernemend en aantrekkelijk gebied om te wonen en te werken.

Delarozière: geen onbekende in Antwerpen François Delarozière, artistiek directeur van La Machine, bedenkt en bouwt al meer dan 20 jaar theaterdecors en installaties voor straattheater. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan de Compagnie Royal de Luxe, waarvan hij artistiek directeur was, en aan de stad Nantes, waar de ateliers van La Machine gevestigd zijn. De bezoekers van de Zomer van Antwerpen kennen hem ongetwijfeld van de gigantische Olifant en de Kleine Reuzin, die in 2006 de Scheldestad in de ban hielden.
Ambassadeur van een nieuwe en dynamische agglomeratie
De draaimolen is de ambassadeur van de agglomeratie Sénart, die 35 jaar geleden werd opgericht. Sénart groepeert 10 gemeenten van de departementen Seine-et-Marne (77) en Essonne (91), en ligt slechts 35 km ten zuidoosten van Parijs. In amper 30 minuten is men met het spoor in het centrum van de Franse hoofdstad. Sénart is ook vlot bereikbaar via twee autosnelwegen die het gebied doorkruisen. De draaimolen werd gefinancierd door de intercommunale van de nieuwe agglomeratie van Sénart, de politieke en administratieve overheid van Sénart, de openbare instelling voor ruimtelijke ordening en de Unibail Rodemco groep.

De molen werd ingehuldigd op 14 juli 2008. Eind vorig jaar trok de ‘Manège Carré’ in Madrid maar liefst 30.000 bezoekers en in de lente van dit jaar kwamen zo’n 20.000 mensen hem bewonderen in het Portugese Portimão. In 2010 zal de Vierkante Molen van Sénart waarschijnlijk in Londen, Nederland en Parijs te zien zijn.
www.manegecarre-senart.com
www.zva.be

PRAKTISCH: tot en met 23 augustus 2009 op het Astridplein in Antwerpen. Van 14u tot 20u.
Een ticket kost slechts 1 euro. Tickets enkel ter plaatse te koop.


Sénart, modelgebied voor duurzame ontwikkeling*

- slechts 35 km van Parijs (amper 35 minuten met de RER)
- 106 000 inwoners in een gebied van 12.000 hectare
- 75% van het grondgebied bestaat uit natuurgebied
- 40.000 arbeidsplaatsen
- 180 km fietspaden
- 260 km aan busverbindingen, goed voor 30.000 reizigers per dag
* in 2005 werd een overeenkomst getekend met ARENE (Agence Régionale de l’Energie et de l’Environnement- Regionaal Energie- en Milieuagentschap)

De nieuwe agglomeratie van Sénart werd 35 jaar geleden opgericht en bestaat uit 10 gemeenten van de departementen Seine-et-Marne (77) en Essonne (91). Sénart ligt op amper 30 minuten met de RER D van de stations Châtelet of Gare de Lyon in Parijs. Twee autosnelwegen, ‘La Francilienne’ en de A5, doorkruisen de agglomeratie. Sinds het ontstaan van het San (Syndicat d’Agglomération Nouvelle de Sénart) wordt veel aandacht besteed aan milieuaspecten: transport, woonomgeving, respect voor natuurgebieden en bedrijventerreinen. Het San voert een actief milieubeleid naar zijn inwoners en bedrijven toe.
www.senart.com