André Goezu en Annick Dumarchey blikvangers op allereerste kunsttentoonstelling in Frans consulaat-generaal


Consulaat-generaal opent uitzonderlijk zijn deuren voor het publiek

Antwerpen, 20 juli 2009 • Tot en met donderdag 23 juli worden in het consulaat-generaal van Frankrijk te Antwerpen kunstwerken tentoongesteld van de Antwerpse schilder André Goezu en de Franse schilder-beeldhouwster Annick Dumarchey. Het initiatief komt van Daniel-Yves Taupenas, de consul-generaal van Frankrijk die sinds december 2008 in de Scheldestad is gevestigd. Met de expositie wil de heer Taupenas de nauwe culturele banden tussen Vlaanderen en Frankrijk onderstrepen. Deze tentoonstelling is nog op een ander vlak bijzonder. Het is namelijk de eerste keer dat het publiek de salons en de prachtige tuin van de Antwerpse residentie van de consul-generaal kan betreden.

Met deze tentoonstelling en het openstellen van zijn residentie voor het publiek wil consul-generaal Taupenas, binnen zijn diplomatieke taak de nauwe culturele banden tussen Vlaanderen en Frankrijk onderstrepen: “In de toekomst zullen nog vaker kunstontmoetingen worden georganiseerd met uitbreiding naar andere kunstvormen zoals mode en muziek. Gewoonlijk is het consulaat-generaal enkel toegankelijk voor diplomaten, dignitarissen en genodigden van de consul-generaal. Deze tentoonstelling biedt bovendien de gelegenheid om de salons en de tuin van het consulaat-generaal van Frankrijk, één van de mooiste woonhuizen van Antwerpen, te komen bezoeken.”

André Goezu (°Antwerpen, 1939), wiens schilderijen met kleurrijke droomtaferelen te bewonderen zijn in de benedensalons, studeerde van 1956 tot 1963 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut Antwerpen. In 1968 trok hij naar de Cité Internationale des Arts te Parijs, waar hij zich vervolgens definitief vestigt; hij woont nog steeds op Ile St.-Louis en werkt in de wijk van “Le Marais”. Goezu is tevens VIW-vertegenwoordiger (Vlamingen in de Wereld) in Parijs.

Annick Dumarchey uit het Franse Oslon is een getalenteerd schilderes en beeldhouwster. Ze vindt haar inspiratie in het dagelijks leven. De voorbij jaren kreeg ze talrijke prijzen voor haar werk. Het is de eerste keer dat haar sculpturen worden tentoongesteld in ons land. De tuin van de consulaire residentie krijgt door haar grotere dierenbeelden, gemaakt van gerecycleerd materiaal, een heel bijzonder tintje.

De woning in de Bosmanslei, waar het Franse consulaat reeds meer dan 60 jaar is gevestigd, is de oudste diplomatieke residentie van Antwerpen. Tot en met 23 juli zijn elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 15 en 17 uur de benedensalons en de tuinen vrij toegankelijk voor het publiek.
www.consulfrance-anvers.org

Praktische informatie:
Adres: Bosmanslei 24, 2018 Antwerpen
Nog tot 23 juli elke dinsdag, woensdag, donderdag. Van 15 tot 17 uur.
Gratis toegang.