Harelbeke Muziekstad viert 175ste verjaardag van Peter Benoit.

Harelbeke, 12 augustus • Op zondag 16 augustus zet Harelbeke ‘zijn’ componist, Peter Benoit, in de kijker ter gelegenheid van diens 175ste verjaardag. Na een fietstocht, wandeling en gratis museumbezoek wordt uitgekeken naar het hoogtepunt van de dag: een groots zangfeest voor iedereen onder begeleiding van de beiaard en een 175-koppig zangkoor. Dit jaar worden in Harelbeke nog tal van andere muzikale activiteiten georganiseerd. Zo vindt er van 23 oktober tot 20 december een biënnale plaats rond het thema “Het Muzikale 19e eeuwse Fin de Siècle in Brussel en Antwerpen” met opnieuw speciale aandacht voor het werk van Peter Benoit.

Peter Benoit werd in 1834 in Harelbeke geboren en was een belangrijk figuur voor heel Vlaanderen. Als componist was hij een gedurfd vernieuwer tot hij zichzelf beperkte en nog enkel muziek schreef “die door iedereen begrepen moest kunnen worden”. Als muziekpedagoog streefde hij naar de vernederlandsing van het muziekonderwijs, religieuze muziek in de volkstaal, een Vlaamse opera en Vlaams festival en een culturele samenwerking met Nederland. Dat hij ook vrouwen toeliet in zijn muziekschool, bewijst hoe revolutionair hij was. Vandaag worden zijn lesmethodes nog steeds gebruikt en behoort zijn muziek tot het muzikale geheugen van Vlaanderen. We kennen hem ook als ‘de man die zijn volk leerde zingen’.

Zijn geboortestad Harelbeke, die zich met een sterke muzikale traditie profileert als ‘Muziekstad’ herdenkt hem op zondag 16 augustus met verschillende activiteiten. Vanaf 14 uur is het Peter Benoitmuseum gratis toegankelijk; je bekijkt er een film, bezoekt zijn geboortehuisje en beluistert muziek onder originele muziekdouches. Om 15 uur start een Peter Benoitfietstocht van 23 km langs de Leie via Bavikhove en Hulste. Om 16 uur neemt een gids wandelaars mee langs plaatsen in het centrum die voor Benoit belangrijk waren.

175 zangers zingen voor 175 jaar Peter Benoit
Het grote zangfeest om 18 uur op de trappen van de dekenale Sint-Salvatorkerk is het hoogtepunt van deze dag: begeleid door de beiaard brengt een koor van 175 zangers ‘The Best of Benoit’, zijn bekendste liederen waaronder het Beiaardlied, op de manier dat hij dat graag wilde: theatraal, groots en voor en door iedereen.
Daarna volgt een feestrede en bloemenhulde door burgemeester Rita Beyaert aan het Peter Benoitstandbeeld in het stadspark. Om de dag feestelijk af te sluiten worden alle deelnemers van een Benoitactiviteit door het stadsbestuur getrakteerd op een Zingende Blondine, een pittig bier van 9,8° gecreëerd door de ambachtelijke brouwerij ’t Gaverhopke waarvan de naam verwijst naar Harelbeke Muziekstad.

Harelbeke Muziekstad organiseert tussen 23 oktober en 20 december een biënnale rond het thema “Het Muzikale 19e eeuwse Fin de Siècle in Brussel en Antwerpen” met concerten en conferenties waar Peter Benoit alle aandacht krijgt. Verder kan je er dit najaar Rat Rock, de Harelbeke Proms, een Rachmaninovconcert en vele andere muzikale activiteiten van diverse genres meemaken .AGENDA


Peter Benoitfietstocht
De route leidt ons langs de Leie door de groene kanten van Bavikhove en Hulste.
15u00 – Vrije start aan Infopunt op Paretteplein

Peter Benoitwandeling
Harelbeke lag de grootmeester altijd nauw aan het hart. Een gids neemt ons mee op een wandeling door het centrum langs plaatsen die voor Benoit belangrijk waren.
16u00 – start aan Infopunt op Paretteplein

Harelbeke bezoekt Benoit
Op deze dag kan je het Peter Benoitmuseum gratis bezoeken. Je ziet er een film over zijn betekenis en kan er zijn geboortehuis bezoeken. Onder muziekdouches kan je zijn muziek beluisteren.
14u00 tot 18u00 - Peter Benoitmuseum, Marktstraat 53

Harelbeke zingt Benoit
“The best of Benoit”. Het orgelpunt van de dag! Gebracht op een manier zoals Peter Benoit dat zelf wilde: samen met de beiaard brengt een koor van 150 zangers zijn meest gekende nummers.
18u00 - Trappen Sint-Salvatorstoren

Harelbeke huldigt Benoit
Feestrede en bloemenhulde voor de stormklok van Vlaanderen door burgemeester Rita Beyaert.
18u45 – Benoitstandbeeld

Harelbeke drinkt op Benoit
Het stadsbestuur trakteert de deelnemers van voornoemde activiteiten op een Zingende Blondine.
19u00 - Stationsplein

Koormoment
Repetitie op 12 augustus om 18u00 in het Spoor.
Inschrijven kan via 056 733 470 of www.harelbeke.be/benoit175
Deelnemers krijgen een gratis Zingende Blondine en een gratis kaart voor het concert

De vespers van Rachmaninoff.