Primeur: Maansverduistering live op tv in HD!






Eurocam Media Center , 1 maart 2007 • Euro1080, Europa’s eerste in High Definition Television (HDTV) gespecialiseerde mediabedrijf, gaat in samenwerking met Urania, de volkssterrenwacht in Hove, samenwerken om voor het eerst in de Europese tv-geschiedenis een maansverduistering trachten te filmen in HDTV-kwaliteit. De maansverduistering vindt plaats op 3 maart 2007. Indien Euro1080 en Urania in hun opzet slagen, zullen de beelden rechtstreeks worden getoond op HD1, één van HDTV-zenders van Euro1080.

Op zaterdag 3 maart 2007 vindt een totale maansverduistering plaats van 22u30 tot 02u11. De weersverwachtingen zijn vrij gunstig. Er wordt geen of niet teveel bewolking verwacht.

Het zou de eerste keer zijn in de Europese televisiegeschiedenis dat een dergelijk astronomisch fenomeen gefilmd wordt in HDTV-kwaliteit en live wordt uitgezonden op een HDTV-zender. Volkssterrenwacht Urania staat in voor de wetenschappelijke begeleiding; Euro1080 neemt in samenwerking met het zusterbedrijf Alfacam de opname en de productie voor zijn rekening.

Indien de weergoden geen roet in het eten strooien, zullen de uiterst gedetailleerde beelden op antenne worden gebracht via HD1 tussen 22u30 en 00u30.

Wie naar de volkssterrenwacht komt, kan de maansverduistering ook zien op groot scherm in HDTV-kwaliteit (meer info: www.urania.be). De beelden van HD1 worden via satelliet rechtstreeks doorgestraald.