Grootste zonne-energiecentrale van het land op het dak van het Eurocam Media Center te Lint

3 mei 2007 • Vandaag werd in Lint het eerste deel van de grootste zonne-energiecentrale van het land opgestart, op het dak van het Eurocam Media Center, het gebouw waar Alfacam is gevestigd. Op een dakoppervlakte van 12.000 m² worden 5.600m² nieuwe generatie zonnepanelen geplaatst met een vermogen van meer dan 340 kWp (kilowattpiek). Jaarlijks leveren de zonnepanelen 270.000 kWh. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van zowat 67 gezinnen, en een groot deel van het Alfacam-verbruik.

De symbolische eerstepaneellegging vond plaats in aanwezigheid van Eerste Minister Guy Verhofstadt, vice-minister-president en Vlaams minister van Economie Fientje Moerman, Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam Group, alsook vertegenwoordigers van het elektriciteitsbedrijf Nuon Belgium en zonnepanelenfabrikant Sharp.

De zonnecentrale wordt op dit ogenblik geïnstalleerd op het dak van het Eurocam Media Center en zal tegen juni 2007 in een eerste fase 1927 fotovoltaïsche panelen tellen met elk een vermogen van 162 Wp. De zonnecentrale zal uiteindelijk 12.000m² bruto dakoppervlakte beslaan, waarvan 5.600m² netto paneeloppervlakte.

Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam Group, wijst op het feit dat de bedrijvengroep in het verleden ook andere milieubewuste initiatieven heeft genomen: “Eén van de belangrijkste was de renovatie en sanering van het oude industriële terrein en het omvormen van de site tot een groot media center waar moderne, niet-vervuilende bedrijven hun activiteiten kunnen ontplooien. Bovendien behaalde ons bedrijf vorig jaar het ISO14001-milieucertificaat. Aangezien we beschikken over 60.000m² daken, vinden we het onze plicht om die maximaal te gebruiken voor de opwekking van energie. Men kan de panelen vanop de straat immers niet zien noch horen, dus hinderen ze niemand.

Indien de overheid nog verder mee wil, sluiten we een latere vergroting van deze centrale niet uit, aangezien we deze later nog relatief gemakkelijk kunnen uitbreiden tot 30.000m². Dankzij de steun van de overheid is de investering bovendien rendabel, zeker wanneer de energieprijs verder blijft stijgen.

In totaal bedraagt het vermogen van de zonnecentrale na de eerste fase 340 kWp. Jaarlijks leveren de zonnepanelen ruim 270.000 kWh, hetgeen overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van zowat 67 gezinnen. Een traditionele elektrische centrale van dezelfde omvang zou 178 ton CO2 per jaar uitstoten. Om deze hoeveelheid uitstoot te compenseren, zou men 17,8 hectare bos moeten aanplanten.

“Elektriciteit is levensnoodzakelijk voor de bedrijven van Alfacam Group. Zonder elektriciteit geen geluid, geen beeld, geen televisie. Zonder elektriciteit zijn er geen opnames of uitzendingen mogelijk. Dankzij de zonnecentrale zullen we in de toekomst zelf voor een belangrijk deel van onze elektriciteitsvoorziening kunnen instaan”, aldus Gabriel Fehervari.

Peter Hoorn, Sales Director van Sharp Electronics Benelux, voegt eraan toe dat Sharp zonne-energie ziet als een van de belangrijkste energiebronnen van de toekomst: “Zonne-energie kan op vele, verschillende manieren ingezet worden, helpt in de strijd tegen de opwarming van de aarde en is daardoor milieuvriendelijk. Om al deze redenen zet Sharp zich vol overgave in voor zonne-energie en heeft het bedrijf een grote betrokkenheid bij de ontwikkeling hiervan. Als pionier en wereldmarktleider is Sharp actief in de ontwikkeling van zonne-energie. Zonne-energie is inmiddels een van de drie belangrijkste pijlers binnen het concern. Het project van Alfacam Group past zeer goed in het streven van Sharp om een bijdrage te leveren aan een goed milieu en het gebruik van duurzame energie. Daarom zijn wij er zeer trots op dat we als partner aan het bijzondere project van Alfacam Group zijn verbonden”.

Christophe Degrez, Directeur B2B van Nuon, verklaarde: “Nuon steunt het idee dat duurzame ontwikkeling en alternatieve energieën zoveel mogelijk moeten worden betrokken bij de energiebevoorrading van ons land. Sinds jaren investeert Nuon in duurzaamheid door energieproductie uit hernieuwbare en cleane fossiele energiebronnen. Zo kon steeds betrouwbare betaalbare en schone energie gewaarborgd worden aan de klanten. Nuon wil haar klanten ook graag bijstaan bij hun initiatieven om op duurzame wijze energie op te wekken. Het project met de zonnepanelen bij Alfacam Group is hier een mooi voorbeeld van.”

Nuon wil samen met de bevoegde overheden en regulatoren meewerken aan de uitbouw van een duurzaam beleid voor de toekomst. Nuon wil hierbij werken rond drie pijlers:

1. inschakelen van duurzame energiebronnen bij de energievoorziening van ons land: zo heeft Nuon een specifiek bedrijf opgericht, WEOM, om windenergie te ontwikkelen in België;
2. aanzetten van bedrijven om over te stappen op groene energie; de VREG publiceerde op 15 februari een enquête bij bedrijven en publiceerde als één van de belangrijkste conclusies dat 50% van de bedrijven wenst over te stappen naar groene energie. Nuon wil daarom eerstdaags een 100% groen product lanceren naar bedrijven en dit tegen een beperkte meerprijs t.o.v. grijze stroom.
3. aanzetten van klanten tot hogere energie-efficiëntie; zo lanceert Nuon op continue basis nieuwe diensten om zowel gezinnen als bedrijven te ondersteunen bij het rationeel omspringen met energie (energie-audits, energie-monitoring).

www.alfacam.com
www.sharp-eu.com
www.nuon.be