Unieke thematentoonstelling van 4 mei tot 16 juni 2007 in Antwerpen
Van 4 mei tot en met 16 juni a.s., elke namiddag van 14 tot 18 uur behalve op maandag, kan u bij de familiale onderneming Dumortier n.v. aan de Zénobe Grammestraat 34 in Berchem (Antwerpen) gratis terecht voor een thematische tentoonstelling zonder weerga. Marc en Jacqueline De Bolle, de huidige zaakvoerders van Dumortier en gespecialiseerd in de conservatie van historisch textiel, pakken in hun toonzalen uit met een selectie van 40 antieke kasjmiersjaals van Indische, Perzische, Franse en Engelse oorsprong die dateren uit verschillende periodes.
De tentoongestelde sjaals - waaronder tal van zeldzame topstukken - zijn afkomstig uit de collecties van vooraanstaande particuliere verzamelaars en werden door experts van Dumortier vakkundig geconserveerd.
Tijdens de expo kunnen bezoekers, elke woensdag, donderdag en vrijdag, de conservatiemedewerkers van Dumortier aan het werk zien. Wie zelf een kasjmiersjaal bezit, kan trouwens elke dinsdagnamiddag bij het echtpaar De Bolle aankloppen voor conservatie-advies en een vrijblijvende expertise.
Van kostbaar ceintuur tot decoratief schouderdoek en stijlvolle mantel
Onze achtergrootmoeders omwikkelden zich op elegante wijze in hun precieuze kasjmiersjaal. Vaak was dit accessoire het belangrijkste object van hun huwelijksuitzet. In de vroege periode werd de sjaal meestal gebruikt als ceintuur, daarna als mantel en schouderdoek. Later werden de sjaals aangewend als decoratieve toets in het interieur – op de piano of de divan – voor ze in de kast of op zolder verdwenen, waar ze misschien nu nog verder slapen.
De typische kasjmiertekening, een gestileerd bloemmotief in een conisch toelopende niervorm, dat in India “boteh” wordt genoemd en door verschillende culturen wordt opgeëist, geldt als een symbool van vruchtbaarheid en geluk. Napoleon introduceerde de mode van de kasjmiersjaal in Frankrijk. Keizerin Joséphine de Beauharnais was er namelijk dol op. De kasjmiersjaal maakte gedurende de hele 19de eeuw furore in Europa.
Vandaag staat de kasjmiersjaal opnieuw in het middelpunt van de belangstelling van een steeds grotere groep verzamelaars en liefhebbers uit binnen- en buitenland. Dumortier wil actief bijdragen tot de herwaardering en het hergebruik mits correcte conservatie van deze schitterende decoratieve voorwerpen die in het hedendaags interieur uitstekend tot hun recht komen.
Omtrent NV Dumortier
Marcel en Marthe Dumortier vestigden in 1945 hun detailhandel in oosterse tapijten aan de Belgiëlei in Antwerpen. Iets meer dan 40 jaar geleden, in 1966, namen hun neef Marc De Bolle en zijn echtgenote Jacqueline de leiding van de onderneming over. Sindsdien specialiseert dit familiale bedrijf, waarvan de ateliers en kantoren gevestigd zijn aan de Zénobe Grammestraat 34 te Antwerpen (vlakbij het station van Berchem), zich in de conservatie van historisch textiel en de restauratie van (wand)tapijten.
Vanuit een wetenschappelijke benadering van de materie bouwde Dumortier nv een indrukwekkende internationale reputatie op in zake de herwaardering van waardevolle, antieke textielvoorwerpen. Respect voor het historisch object en de kwaliteit van het eertijds geleverde werk ligt aan de basis van elk dossier. Het echtpaar De Bolle streeft in de eerste plaats naar conservaties die een nieuwe decoratieve toekomst van antiek textiel in de context van het hedendaags interieur mogelijk maken.
De firma werkt zowel voor musea, overheden als particulieren, onder wie verschillende vooraanstaande collectioneurs uit binnen- en buitenland. Dumortier nv telt slechts 4 medewerkers, die sterk gespecialiseerd zijn in de verschillende conservatie – en restauratiedisciplines. Het echtpaar De Bolle is ook actief betrokken in de begeleiding en opleiding van kandidaat-restaurateurs & antiquairs en neemt deel – als exposant of expert - aan de belangrijkste antiekbeurzen in Vlaanderen en Wallonië.
Praktische informatie betreffende de overzichtstentoonstelling ‘Kasjmiersjaals’
Plaats: Ateliers Dumortier, Zénobe Grammestraat 34, 2018 Antwerpen
Data: van 4 mei tot en met 16 juni 2007, van 14 tot 18 uur. Maandag gesloten.
Toegang gratis
Elke dinsdag vrijblijvend expertise en conservatie-advies van meegebrachte sjaals .
Begeleid groepsbezoek is mogelijk mits voorafgaande afspraak .
Bericht aan de redacteur:
Voor een nadere kennismaking met de activiteiten van Dumortier, experts in textielconservatie en de kasjmiersjaaltentoonstelling, kan u via Panneels & Partners (tel. 0498 522 322 of dumortier@panneels.com) een persbezoek of interview boeken met de zaakvoerders Marc & Jacqueline De Bolle.
www.dumortiertextiles.com
Er is fotomateriaal beschikbaar, vrij van copyright, op http://idisk.mac.com/panneels-Public .
Onderschriften
- Indische geweven kasjmiersjaal (circa 1850). Geborduurd en voorzien van handtekening ontwerper. Geconserveerd in de ateliers van Dumortier n.v.
- Foedraal voor de Koran, geweven uit Perzische kasjmierwol en geborduurd (ca. 1850).
- Voorbeeld van een geprinte kasjmiersjaal uit Glasgow (Schotland, ca. 1820). Het boteh-motief werd met behulp van houten printblokken (houtgravure, ook gebruikt voor het printen van behangselpapier) gedrukt op éénkleurig kasjmierweefsel. Dit type sjaal werd speciaal vervaardigd om op crénolinejurken (hoepelrokken) te dragen.
- Detail van sjaal uit zijde (gaas) en geprint met een prachtige boteh-tekening. Afkomstig uit Mulhouse (Frankrijk), circa 1870.
- Omstreeks 1800 werd de kasjmiersjaal een echte rage in de Parijse salons en aan het keizerlijk hof. Hier zien we Madame Philibert in vol ornaat, poserend voor het doek “Rivière”, geborsteld door Ingres in 1805. Olie op doek – collectie Musée du Louvre-Paris.
- Krijgshaftige Indiër. Portret door Anne-Louis Girodet-Troison, 1807. Collectie Montargis, Musée Girodet.
- Modeprent “Modehuis Lapersonne”, Toulouse, 1865.