Alfacam, Euro1080 en De Munt gaan Gurrelieder co-produceren






31 augustus 2007 • De tv-faciliteitenleverancier Alfacam en het HDTV-mediabedrijf Euro1080 gaan in uitvoering van een kaderovereenkomst met De Munt een aantal concerten en opera’s coproduceren. Alfacam neemt de concerten op in High Definition en Euro1080 zal ze over heel Europa uitzenden via de cultuurzender EXQI. De kaderovereenkomst is vergelijkbaar met het akkoord dat eerder dit jaar met deFilharmonie werd getekend.

De Munt opent het eerste seizoen onder leiding van Peter de Caluwe met de Gurrelieder van Arnold Schönberg. Dit openingsconcert van het creatiefestival Septemberinspiratie vindt plaats op 2, 4 en 6 september 2007 in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en wordt nadien ook opgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam, waar Alfacam het concert zal opnemen in High Definition.

Gabriel Fehervari, CEO van Alfacam en Euro1080, is bijzonder verheugd over de samenwerking tussen Alfacam Group en De Munt: “Wij hebben in het verleden in De Munt al tal van opera’s in High Definition opgenomen. In het voorjaar namen we in De Munt nog ‘Rake’s Progress’ op, maar vandaag gaan we op lange termijn samenwerken met één van ’s lands belangrijkste cultuurtempels. Bovendien is Alfacam er zelfs in geslaagd om het afgewerkte product van Gurrelieder ook aan de Japanse televisie NHK te verkopen.”

Gurrelieder, een jeugdwerk van Schönberg, vertoont uitgesproken invloeden van de laatromantiek, van Tristan und Isolde en van Mahlers eerste symfonieën. De componist begon in 1901 te werken aan Gurrelieder für Soli, Chor und Orchester, maar de definitieve orkestratie werd pas in 1911 afgewerkt. De Gurrelieder vragen om een uitzonderlijke bezetting: een orkest van meer dan 145 musici en 120 koristen. De Munt werkt voor deze gelegenheid samen met de collega’s van het koor van De Nederlandse Opera.

* * *

Alfacam, het televisiefaciliteitenbedrijf dat gevestigd is in het Eurocam Media Center te Lint, levert vooral diensten aan TV-stations en productiehuizen. Alfacam heeft al 16 regiewagens (OB trucks) die uitgerust zijn om opnames te maken in HDTV-kwaliteit. Alfacam doet jaarlijks meer dan 1200 opdrachten, waarvan ruim 60% in HDTV.

www.alfacam.com


EXQI, de cultuurzender voor Vlaanderen, is een initiatief van de HDTV-omroep Euro1080, die eveneens deel uitmaakt van de beursgenoteerde Alfacam Group. De zender startte zijn uitzendingen op 1 oktober 2006 en is de eerste van een hele reeks cultuurzenders voor verschillende taalgebieden in Europa. EXQI Vlaanderen is o.a. te bekijken in HD via INDI. INDI, het digitale platform van de zuivere Vlaamse kabelmaatschappijen (Integan, Interelectra, PBE en WVEM) bedient één derde van de Vlaamse kabelmarkt of ongeveer 800.000 gezinnen.

www.cultuurzender.be
www.euro1080.tv

De Munt – La Monnaie is een nationale opera-instelling, die rechtstreeks van de federale overheid afhangt. De leiding ligt vanaf dit seizoen in handen van algemeen directeur Peter de Caluwe. Het Symfonieorkest van de Munt, dat 96 muzikanten telt, wordt sinds 2002 gedirigeerd door artistiek directeur Kazushi Ono die volgend seizoen opgevolgd wordt door Mark Wigglesworth. De Munt stelt in totaal 460 personen te werk, verdeeld over artistieke, technische en administratieve diensten.

De programmering behoudt een centrale plaats voor aan het grote traditionele repertoire zonder daarbij de barokmuziek en de componisten uit de 20e eeuw uit het oog te verliezen. Dat is goed voor ongeveer 170 voorstellingen, waarvan een honderdtal opera-uitvoeringen; de rest is verdeeld over concerten en dans. Daarbij komen nog de voorstellingen in het buitenland, tijdens tournees of in verhuur.

www.demunt.be