Herbeleef de Expo 58 en wandel langs enkele paviljoenen van weleer dankzij de StoryTraveller

Brussel, 15 april 2008 • Vanaf 17 april 2008 kan iedereen de Expo 58 herbeleven dankzij de StoryTraveller, die ontwikkeld werd door Navitell. De StoryTraveller gidst de bezoeker niet alleen langs het prachtige 4,5 km lange wandelparcours maar vertelt onderweg tal van interessante verhalen en anekdotes. De GPS-technologie zorgt ervoor dat de bezoeker op de juiste plaats unieke fragmenten uit beeldarchieven te zien krijgt, die de sfeer van Expo 58 oproepen. StoryTraveller Expo 58 kwam tot stand dankzij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Atomium vzw, het technologiebedrijf Navitell en de navigatiespecialist Mio.

Guy Vanhengel, Brussels Minister, o.a. belast met Informatica, is overtuigd van de meerwaarde van de StoryTraveller: “De Expo 58 spreekt nog steeds tot de verbeelding van zij die de wereldtentoonstelling hebben bezocht. Ik ben zelf in 1958 geboren en heb er dus alleen maar over horen spreken. Dankzij de StoryTraveller kan nu iedereen zien hoe o.a. het Atomium werd opgetrokken, waar destijds de gebouwen en kunstwerken stonden die inmiddels verdwenen zijn en welke invloed de wereldtentoonstelling had op de grote infrastructuurwerken in en rond Brussel.”

De StoryTraveller brengt de Expo 58 weer tot leven en gidst de deelnemers via een satellietverbinding langs de mooiste plekjes van de Expo. Dankzij de GPS-technologie krijgt men op het beeldscherm van de StoryTraveller de paviljoenen te zien, wanneer men langs de plaats wandelt waar deze gebouwen zich vroeger bevonden. Men komt ook oog in oog te staan met de talrijke beroemdheden die de wereldtentoonstelling hebben bezocht en kan moeiteloos de sfeer opsnuiven die er heerste in 1958. De StoryTraveller maakt hiervoor gebruik van schitterend beeldmateriaal uit de archieven van VRT, RTBF en Belgavox. 50% van de route bestaat uit beeldverhalen en laat u stilstaan en genieten, 50% uit auditieve verhalen, u toelatende om al wandelend geëntertaind te worden, inclusief enkele swingende 50’s muziekfragmenten.

Bruno De Lille, Voorzitter van vzw Atomium, verklaarde: "In 1958 was het Atomium het symbool bij uitstek van de vooruitgang en het moderne leven. Eigenlijk willen wij dat nu nog altijd zijn. We zijn dan ook heel trots dat we aan onze bezoekers deze digitale videogids kunnen aanbieden. Door gebruik te maken van de modernste technologie, kunnen we onze bezoekers vandaag het verleden opnieuw laten beleven.”

Uniek aan de StoryTraveller Expo 58 is dat hij beschikbaar is in 5 talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans. “Daarenboven werden ook twee versies voor kinderen ontwikkeld in het Nederlands en het Frans. Op die manier kunnen grootouders en kleinkinderen samen genieten van de talrijke leuke verhalen en anekdotes over de Expo 58. Ieder in zijn eigen taal. Deze nieuwe feature werd in de afgelopen maanden aan de StoryTraveller-technologie toegevoegd, om op die manier de beleving voor iedereen nog intenser te maken. Cultuur, erfgoed en toerisme worden maatwerk dankzij technologie”, aldus Isabelle Maenhout, CEO van Navitell.
Dankzij de samenwerking tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Atomium en het technologiebedrijf Navitell in uniek partnership met navigatiespecialist Mio, worden de digitale videogidsen tot en met 19 oktober 2008 gratis ter beschikking gesteld van het publiek.


Over Navitell en StoryTraveller
Navitell is een Belgisch softwarebedrijf dat verhalen en informatie tot leven brengt eender waar ter wereld. De StoryTraveller is één van de Navitell-producten waarbij toeristen de verhalen van de omgeving kunnen bekijken en beluisteren op een GSM of PDA met GPS-verbinding. Dankzij de softwarebrug die tussen de satellieten en het multimedia-apparaat met ingebouwde GPS wordt gespannen, vormt de StoryTraveller de perfecte virtuele gids. Het brengt de geschiedenis opnieuw tot leven door de verhalen op de juiste plaats en op het juiste tijdstip te vertellen. Alles gebeurt volautomatisch. Enkel de oortjes inbrengen, op de startknop duwen en de betovering kan beginnen.

Navitell is met de StoryTraveller wereldwijd trendsetter in de wereld van ‘cultuur, erfgoed en toerisme’. Intussen heeft men ook in andere domeinen de kracht van mobiele storytelling-software ontdekt en werden naast de StoryTraveller ook ‘StoryCook’ en ‘StoryCoach’ ontwikkeld.

Samen met de navigatiespecialist Mio worden vandaag plannen gesmeed om nieuwe belevingsvolle parels in de markt te zetten. Beide bedrijven willen de mobiele technologie voorzien van een warm hart.
http://www.navitell.com/
http://www.mio.com/

Over Expo 58
De Wereldtentoonstelling van Brussel, waaraan 51 landen deelnamen, vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 en trok meer dan 42 miljoen bezoekers. Het bekendste gebouw van deze wereldtentoonstelling is het Atomium. Expo 58 spreekt nog steeds tot de verbeelding en daarom worden, naar aanleiding van de 50ste verjaardag, tal van evenementen georganiseerd. http://www.atomium.be/www.brussels-expo58.be/home.htmlhttp://blog.atomium.be/

Contact:
Isabelle Maenhout, CEO Navitell
tel. +32 498 522 322, navitell@panneels.com (Panneels & Partners)

Ilse De Braekeleer, Atomium
tel. +32 2 475 47 74, ilse@atomium.be

Nadya De Beule, woordvoerster van Minister Guy Vanhengel
tel. +32 2 209 28 48, ndebeule@vanhengel.irisnet.be