StoryTravel van de mijnstreek: de meest magische wandelroute van Europa

Zakcomputers met GPS-verbinding zorgen voor toeristische meerwaarde


Beringen, 5 september 2007 – Een adembenemende high tech-wandeling doorheen zuiderse taferelen, inclusief een moskee, een Grieks-orthodoxe kerk en een mijnkathedraal. Tot zelfs een onverwacht opduikende ‘groene berg’ die statig prijkt op de achtergrond. Een wandeling waarbij de geschiedenis tot leven komt, muziek spontaan in de oren weerklinkt en waarbij de nog levende getuigen de toeristen bij de hand nemen om hen als nooit tevoren onder te dompelen in een streek. Beringen heeft dé alchemie-formule gevonden voor het nieuwe kippenvel-toerisme : vanaf 9 september 2007 open voor iedereen : de StoryTravel van de mijnstreek.

Wie dacht dat enkel de perfect uitgekiende themaparken van Bokrijk, de Efteling, Plopsaland in staat waren om op zeer dichte oppervlakte wandelaars te verbazen met steeds wisselende decors, heeft het mis. Toerisme Beringen kondigt dan ook met volle overtuiging de lancering van de meest magische wandelroute van Europa aan : de StoryTravel van de mijnstreek.

Zakcomputer met GPS-verbinding als gids
Een combinatie van authenticiteit en technologie. Maar liefst 10 StoryTravellers staan ter beschikking van toeristen die de meest verbluffende wandeling van Europa willen ondergaan. De StoryTraveller is een zakcomputer met ingebouwde GPS waarmee iedereen de geschiedenis van de mijnstreek weer tot leven zien en horen komen. Letterlijk. En alles gebeurt volautomatisch. Enkel maar de oortjes inbrengen, op de startknop duwen en de betovering kan beginnen.

Wandel doorheen de cités van de meest passionele Limburgers. Verdwaal tussen andere culturen, heerlijke lekkernijen en exotische talen. Aanschouw de integriteit van de wereld van een moskee. Aanhoor de vele verhalen van de mijncités, gaande van de wetten en leefregels tot het kattenkwaad van de kleinsten, de straffen voor ongeschoren heggen, het logement van de mijnwerkers… Ga door de knieën en tuur door omheiningen voor het beste uitzicht op die groen berg : de mijnterril. Word stil en klein bij het aanzien van de opdoemende mijnkathedraal. Betreed die ene laatste loper naar het kerkhof, gehuld in een oorverdovende stilte… En volg uiteindelijk het perfecte traject van de arbeiderswoningen tot de hogere kaders en ingenieurs met als ultiem hoogtepunt, het park van de mijndirecteur.

De stad Beringen, Toerisme Beringen, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Limburg en Provincie Limburg hebben kosten noch moeite gespaard om het leven van diep onder de grond, de mijnsite, cités en omringende groene natuurwonderen voor eeuwig vast te leggen. Topentertainment gedurende twee en een half uur wandelgenot. Inclusief enkele typerende horeca-genotspunten om alle zintuigen optimaal te verwennen.

Mijnwerkerserfgoed komt tot leven
Ahmet Koç, schepen van toerisme stad Beringen : ‘De StoryTravel-route van het mijnverleden is een echte parel aan de kroon van ons erfgoed. Peter Lombaert (ex-Vlaanderen Vakantieland) nam samen met Navitell, het Vlaamse bedrijf dat de StoryTraveller ontwikkelde, de regie van het totale plaatje op zich. Uiteraard geruggensteund door onze toeristische dienst, het Vlaams Mijnmuseum, de gidsen van het mijnerfgoed en zo vele anderen die hun steentje hebben bijgedragen. Het resultaat is op zijn minst verbluffend te noemen. Een wandelfilm in een gedroomd decor.’

Sylvain Sleyen, gedeputeerde voor toerisme provincie Limburg : ‘Bovendien zijn we trots dat we hier niet enkel het erfgoed van de mijnwerkers een tweede adem hebben bezorgd maar evenzeer het archief van de VRT. Vanuit de schatkelders van de nationale omroep werden die beeldfragmenten opgediept die de kers op de taart van deze StoryTravel vormen. Het is fascinerend en hoopgevend tegelijkertijd hoe dank zij technologie onze geschiedenis, cultuur en erfgoed weer tot leven komen. Een absolute must voor jong en oud!’

Bericht aan de redactie:
De lancering van de StoryTravel van de Mijnstreek vindt vandaag (woensdag 5 september) plaats om 11u00 in de Koolmijnlaan 210 te Beringen.
Indien u niet kan aanwezig zijn, maar deze bijzondere wandelroute zelf eens wil ervaren, neem dan contact op met Toerisme Beringen. De medewerkers van de toeristische dienst helpen u dan graag verder. Over de StoryTravel lezen, is één ding; zelf voelen hoe de StoryTraveller een toeristische route tot leven brengt, is iets helemaal anders.
Ook voor copyright-vrij fotomateriaal kan je terecht bij Toerisme Beringen.


ACHTERGRONDINFORMATIE

Navitell en StoryTravel:
Vlaamse ‘high tech’ ontmoet ‘high touch’


De StoryTravel-route van Beringen is niet de eerste op het palmares van de firma Navitell. Alles begon een 3-tal jaar geleden in Limburg waar na intense ‘trial and error’ de eerste VerhalenFluisteraar het daglicht zag op initiatief van Toerisme Limburg in samenwerking met de Provincie Limburg.
Na deze wereldprimeur besloten de bedenkers van de VerhalenFluisteraar dat het allemaal nog veel beter en intenser kon en besloten ze de firma Navitell op te richten. Een bedrijf met maar één doelstelling ‘verhalen verrijken met mobiele software’ : storytellng en beleving werden de keywoorden. Drie softwareproducten werden ondertussen bij Navitell ontworpen: StoryTraveller, StoryCook en StoryCoach.
Vandaag is Navitell wereldwijd trendsetter in de wereld van ‘cultuur, erfgoed en toerisme’. De softwarebrug tussen zakcomputers, smartphones, GPS en satellieten kent nog geen vergelijkbare gelijke in de rest van de wereld. Maar ook andere domeinen hebben ondertussen de kracht van mobiele software in combinatie met ‘storytelling’ ontdekt.
Isabelle Maenhout, CEO van Navitell: ‘Het is verbazingwekkend hoe de magie van perfect geregisseerde audiovisuele verhalen en verrijkende mobiele software tot nieuwe mogelijkheden kan leiden. De interesse bij diensten voor cultuur, natuur, erfgoed en toerisme is uiteraard meteen te begrijpen. Dat is ook onze eerste doelgroep. Maar er komen vandaag ook meer en meer vragen vanuit de werelden van gezondheid, milieu, landbouw en zelfs integratie. Zowel van overheidswege als vanuit het bedrijfsleven'.

Contact:
Isabelle Maenhout, CEO Navitell
Tel. 011 31 32 00, imaenhout@navitell.com
www.navitell.com

Toerisme Beringen, Markt 8, 3580 Beringen
Tel. 011-42 15 52 – 011-42 15 32, toerisme@beringen.be
www.toerismeberingen.be