Collectie zeldzame kasjmiersjaals van Dumortier schittert op prestigieuze Italiaanse textielbeurs in textielconservatie

Internationale erkenning voor Antwerpse experts in textielconservatie


Antwerpen, 4 september 2007 • Marc en Jacqueline De Bolle, specialisten in de conservatie van historisch textiel en zaakvoerders van de Antwerpse familiale onderneming Dumortier, hebben het drukker dan ooit. De opmerkelijke tentoonstelling van zeldzame kasjmiersjaals die tot midden juni jl. heel wat belangstellenden naar hun toonzalen in Antwerpen lokte, verhuist van 6 tot en met 16 september naar het Italiaanse Sartirana (zo’n 50 km van Milaan) om er te schitteren op de jaarlijkse ArtTextiles Fair. Deze gespecialiseerde handelsbeurs geldt als het internationale treffen bij uitstek voor alle liefhebbers en vooraanstaande collectioneurs van antiek textiel.

Zaakvoerder Marc De Bolle: “De uitnodiging van de Sartirana Art Textiles Fair beschouwen wij als een hele eer en blijk van internationale erkenning. De Fondazione Sartirana Arte, stichting die de beurs organiseert, zijn onze thematische expo van zeldzame historische kasjmiersjaals komen bekijken en waren enorm enthousiast.” Het is de eerste maal dat een Belgische exposant de kans krijgt om op deze textielbeurs een specifiek thema uit te werken. Het Antwerpse bedrijf neemt nu al voor de elfde maal deel aan dit salon samen met een 40-tal andere exposanten/specialisten in tapijten en historisch textiel uit o.a. Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en natuurlijk Italië zelf.

Ontdekte juweeltjes
De topselectie van 40 antieke kasjmiersjaals - typische uiting van artisanale geweven, geborduurde of geprinte textielkunst - van Indische, Perzische, Franse en Britse oorsprong die in juni in de Dumortier-toonzalen te zien was, heeft tal van merkwaardige vondsten opgeleverd.

Marc De Bolle: “Onze achtergrootmoeders omwikkelden zich op elegante wijze in hun precieuze kasjmiersjaal. Vaak was dit accessoire het belangrijkste object in hun huwelijksuitzet. In de vroege periode werd de sjaal meestal gebruikt als ceintuur, daarna als mantel en schouderdoek. Later werden de sjaals aangewend als decoratieve toets in het interieur op de piano of de divan, vóór ze in de kast op zolder verdwenen. Naar aanleiding van onze expo zijn mensen in vergeten kasten en koffers gaan snuisteren en dat heeft enkele juweeltjes van authentieke kasjmiersjaals opgeleverd. Wij kregen de kans om die vondsten volgens de regels van de kunst te conserveren en daarmee dragen we actief bij tot de herwaardering en het hergebruik van deze schitterende decoratieve voorwerpen.”

De Sartirana Art Textiles Fair speelt zich af in het 14de- eeuwse Castello di Sartirana, een kasteel dat het gelijknamige idyllische dorpje in de Italiaanse Po-vlakte domineert. Het middeleeuwse bolwerk - eigendom van de Stichting Sartirana Arte - is prachtig gerestaureerd met de steun van de Regio Lombardije en wordt deels gebruikt als textielmuseum.

Omtrent Dumortier
Marcel en Marthe Dumortier vestigden in 1945 hun detailhandel in oosterse tapijten in Antwerpen. In 1966 namen hun neef Marc De Bolle en zijn echtgenote Jacqueline de leiding van de onderneming over. Sindsdien specialiseert deze familiale onderneming zich in de restauratie van antiek en historisch textiel. De activiteiten werden sterk uitgebouwd dankzij de noodzakelijke wetenschappelijke benadering, het grote respect voor het voorwerp en voor de kwaliteit van het geleverde werk.

NV Dumortier werkt zowel voor musea, overheden als particulieren. Het overgrote deel van de opdrachten komen van particuliere verzamelaars van historisch waardevolle textielvoorwerpen. De onderneming telt slechts vier medewerkers, maar heeft in binnen- en buitenland een ijzersterke reputatie opgebouwd inzake de conservatie- en restauratie van oude en antieke tapijten van artistieke kwaliteit. De voorbije 10 jaar deelden zij hun beroepskennis met kandidaat-restauratie-deskundigen en -antiquairs door workshops en voordrachten te organiseren.


http://www.dumortiertextiles.com/

Noot aan de redactie: het loont de moeite om eens een bezoek te brengen aan dit ambachtelijk bedrijf. Achter elk stuk historisch textiel of wandtapijt gaat een prachtig verhaal schuil. Prima onderwerpen om eens een reportage over te maken. Indien u interesse heeft, geef dan een seintje via dumortier@panneels.com. Wij organiseren dan voor u graag een afspraak met Marc De Bolle en daaraan gekoppeld een bezoek aan de toonzalen van deze Antwerpse onderneming, die op een boogscheut van het station van Berchem is gevestigd.

Wenst u fotomateriaal i.v.m. de kasjmiertentoonstelling, dan kan u terecht op hetzelfde e-mailadres.

Dumortier n.v. • Zénobe Grammestraat 34 • 2018 Antwerpen • tel. 03 239.14.00