Nedda ontwerpt de Sastrugi - Polar Survival Set voor het Princess Elisabeth-station

10 februari 2009 • Nedda tekende in opdracht van Royal Boch, een veelzijdig servies, dat de naam “Sastrugi, the Polar Survival Set” meekreeg. De collectie bestaat uit 4 basisstukken: een grote mok, een bord, een bowl en een lepel. Het servies wordt niet alleen gebruikt door de 25 wetenschappers van het poolstation ‘Princess Elisabeth’ op Antarctica, maar is vanaf mei 2009 ook verkrijgbaar in de handel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de International Polar Foundation.

De collectie bestaat uit een grote mok (33cl), een bord (Ø 25cm), een bowl (Ø 15cm) en een lepel in keramiek. Veelzijdigheid lag aan de basis van het ontwerp. De bowl kan gebruikt worden voor zowel soep, fruitsla, muesli… en met de vier basisstukken kunnen alle mogelijke maaltijden aan de wetenschappers worden voorgeschoteld.

Nedda legt uit waarom de Sastrugi - Polar Survival Set vooral aangenaam moest ogen en aanvoelen: “Wanneer de wetenschappers in ijskoude omstandigheden hun werk hebben gedaan en in het poolstation aankomen, dan is het belangrijk dat zij opnieuw op krachten kunnen komen met een stevige maaltijd en warme drank. Daarom moest de Sastrugi-set letterlijk en figuurlijk hartverwarmend zijn”.

Sneeuwduinen
De stukken liggen aangenaam in de hand en zijn onderhoudsvriendelijk. De rand van elk collectiestuk loopt een beetje schuin omhoog, een verwijzing naar de positie van Antarctica ten opzicht van de as van de Aarde. De naam Sastrugi verwijst naar het oorspronkelijk Russische woord voor de typische harde sneeuwduinen en sneeuwribbels, die door de wind worden gevormd.

Nedda ontwierp eerder al de Royal Breakfast Set voor Royal Boch. Het bedrijf werd opgericht in 1841 en is vandaag de enige Belgische keramiekproducent. Royal Boch is één van de officiële leveranciers van het Princess Elisabeth-station en steunt actief de International Polar Foundation.

Een geschenkdoos met de vier basisstukken kost €58. Telkens een Sastrugi – Polar Survival Set wordt verkocht, gaat een deel van de opbrengst naar de International Polar Foundation.
www.nedda.be
www.royalboch.be
www.polarfoundation.org

Sastrugi, the Polar Survival Set
Het Princess Elisabeth-station

Het Princess Elisabeth-station werd op een rotskam in Oost-Antarctica gebouwd in opdracht van de International Polar Foundation.

Deze Belgische poolbasis biedt met zijn ultramoderne faciliteiten onderdak aan 25 wetenschappers, die onderzoek gaan verrichten naar veranderingen in het klimaat. Het is het enige onderzoekstation op Antarctica, dat geen CO2 uitstoot en volledig op hernieuwbare energiebronnen draait.

Nedda stond in voor de binnenhuisinrichting van het Princess Elisabeth-station en maakte een doordachte selectie van functionele en esthetische interieurvoorwerpen zoals tafels, stoelen, bedden, matrassen, bedlinnen, keuken- en tafelgerei.

Bij de keuze van de voorwerpen en materialen waren kwaliteit, duurzaamheid en respect voor mens en milieu tijdens het productieproces zeer belangrijke criteria.

Clei, Electrolux, Facq, Libeco, Royal Boch en Vitra Belgium zijn officiële leveranciers van het Princess Elisabeth-station. Daarnaast leverden ook AVG, Demeyere, Recticel en Villeroy & Boch materiaal.
www.antarcticstation.org


Wat zijn ‘sastrugi’?

Sastrugi (soms ook wel ‘zastrugi’ geschreven) is een woord, dat oorspronkelijk uit de Russische taal komt.

Het verwijst naar de harde duinen en ribbels, die worden gevormd door de opgewaaide sneeuw. Sastrugi zijn typisch voor poollandschappen en komen veel voor op Antarctica.Nedda El-Asmar studeerde juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Ze werkt voor o.a. Hermès, Puiforcat, Royal Boch, Eternum, Gense, Villeroy & Boch, Robbe & Berking en Carl Mertens.

Nedda sleepte reeds tal van prijzen in de wacht. In 1997 won ze de Henry van de Velde Award voor Jong Talent en in 2007 werd Nedda uitgeroepen tot ‘Belgisch Designer van het Jaar’. In 2008 werd ze voor de tweede maal genomineerd voor de ‘Talents du Luxe’, die worden beschouwd als de oscars van de designwereld. Verleden week kreeg Nedda de prestigieuze Cultuurprijs Vlaanderen voor Vormgeving 2008, die om de twee jaar wordt toegekend.

Sinds 2007 geeft Nedda ook les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

www.nedda.be
Online winkel: www.nedda.be/webshop