Panamarenko geeft zijn naam aan een vliegtuig van VLM Airlines

Antwerpen, 24 april 2009 • Vandaag leende de befaamde kunstenaar Panamarenko zijn naam aan een vliegtuig van VLM Airlines. De ceremonie vond plaats op de Internationale Luchthaven van Antwerpen, de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij. De naamlening was het gevolg van een wedstrijd van het vakblad Airliner World, dat zijn lezers had uitgenodigd om een naam te kiezen voor één van de Fokkers 50 van VLM Airlines.

Panamarenko werd op de luchthaven van Antwerpen verwelkomd door Johan Vanneste, Chief Executive Officer van VLM Airlines. De kunstenaar en de winnaar van de wedstrijd, Koyan Goeree, doopten daarna samen het vliegtuig.

De jury selecteerde ‘Panamarenko’ als winnende naam omwille van zijn Antwerpse afkomst en de affiniteit die de kunstenaar heeft met de luchtvaart. Panamarenko is een buitengewoon en moeilijk in een vakje te plaatsen artiest binnen de hedendaagse kunst. Als kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair heeft hij uitzonderlijk onderzoek gevoerd naar begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en de zwaartekracht. Zijn werk is vooral bekend van zijn vliegtuigen, duikboten, auto's, vliegende tapijten en vogels. De link met de luchtvaart is vaak aanwezig.

Nooit eerder gaf Panamarenko toestemming om zijn naam te zetten op een lijnvliegtuig. Johan Vanneste zei: “Wij zijn zeer verheugd om Panamarenko hier in onze thuisbasis te mogen verwelkomen. Het is een hele eer dat wij één van onze vliegtuigen naar hem mogen noemen”.

Richard Maslen, adjunct-hoofdredacteur van Airliner World, voegde eraan toe: "De voorbije jaren is de dynamische en indrukwekkende groei van VLM Airlines niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het was voor ons een waar genoegen om voor de lezers van ons magazine een dergelijke originele wedstrijd te organiseren”.

De winnaar, Koyan Goeree, zei: "Het is een groot voorrecht en een grote eer om deze Fokker 50 met de naam van een van mijn favoriete kunstenaars te mogen dopen. Zijn kunst is een eerbetoon aan onze gemeenschappelijke droom: het vliegen. Ik ben Airliner World en VLM Airlines zeer dankbaar voor deze unieke gebeurtenis en Panamarenko voor zijn fantastische en inspirerende ideeën."


***


VLM Airlines maakt sinds december 2007 deel uit van de Air France – KLM Groep. Door het afstemmen van de activiteiten van VLM Airlines met die van CityJet, een ander lid van de Air France – KLM Groep, willen de twee luchtvaartmaatschappijen de voor de hand liggende keuze worden voor zakenreizigers van en naar hartje Londen. Beide maatschappijen voeren samen zo’n 700 vluchten per week uit vanop 18 luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en op het Europese vasteland.

VLM Airlines en CityJet vliegen van London City Airport naar Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Dublin, Dundee, Edinburgh, Eindhoven, het eiland Man, Jersey, Luxemburg, Manchester, Nantes, Nice, Parijs, Rotterdam en Straatsburg. VLM Airlines voert ook chartervluchten uit en biedt directe vluchten aan vanuit zowel Antwerpen als Rotterdam naar Manchester, van Rotterdam naar Hamburg en Jersey, en van Antwerpen naar Frankfurt.
www.flyvlm.com