Minister-president Kris Peeters: “Bizidee is meer dan belangrijk in tijden van economische crisis”

Minister-president Kris Peeters: “Bizidee is meer dan belangrijk in tijden van economische crisis”

Brussel, 22 december 2009 – Vandaag gaf minister-president Kris Peeters het startschot voor de 8ste editie van Bizidee, een wedstrijd die, met steun van de Vlaamse overheid, op zoek gaat naar het beste ondernemingsplan van Vlaanderen. Met de hulp van een persoonlijke coach, een netwerk van experts en ervaren ondernemers worden deelnemers begeleid om hun innovatief idee uit te werken tot een ondernemingsplan. De uiteindelijke winnaar krijgt 25.000 EUR startkapitaal en toegang tot het risicokapitaalnetwerk BAN (Business Angels Netwerk) Vlaanderen. Nieuw bij de editie 2010 is de online Bizidee-community waarop de deelnemers hun ideeën kunnen posten en feedback krijgen. Een tweede nieuwigheid is de zgn. ‘fast-track’, een spoedbehandeling van dossiers die niet helemaal binnen de wedstrijdtiming passen. De indieners van deze dossiers zullen, weliswaar zonder deelname aan de wedstrijd, toch beroep kunnen doen op het uitgebreide Bizidee-netwerk.

Van idee naar ondernemingsplan dankzij professionele steun

Bizidee, of ook wel Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen genoemd, staat open voor elke volwassene die een innovatief idee heeft en wil kennismaken met een netwerk van professionelen om zijn/haar idee te laten rijpen tot een echt ondernemingsplan.

“Elk voorstel wordt door een uitgebreide vakjury onder de loep genomen. Tijdens de verschillende fasen wordt er feedback gegeven en waar nodig bijgestuurd. De jury bestaat onder meer uit consultants en experts, die waken over de financiële en inhoudelijke haalbaarheid van de projecten, en zakenmensen, die dagelijks met businessplannen te maken hebben”, aldus juryvoorzitter Reginald Vossen, directeur van BAN Vlaanderen. “In het verleden zijn daaruit al enkele mooie bedrijven gegroeid.” BAN Vlaanderen staat trouwens opnieuw klaar om de laureaten voor te stellen aan potentiële investeerders.

Vlaamse overheid steunt ondernemerstalent

Vlaams minister-president Kris Peeters verklaarde vanmorgen op de persconferentie: “Een initiatief zoals Bizidee is nog nooit zo belangrijk geweest. Vandaar dat de Vlaamse overheid deze wedstrijd ook financieel ondersteunt. We hebben elk talent en elke onderneming meer dan nodig om onze economie nieuw leven in te blazen. Daarom doe ik een oproep aan mensen met ondernemersideeën: aarzel niet langer en laat ons weten wat je dromen zijn. Met de steun van de Vlaamse overheid en heel wat ondernemerspartners, helpen we jou deze te verwezenlijken.”

Iedereen kan gratis deelnemen aan Bizidee. Via www.bizidee.be kunnen tot 18 januari 2010 innovatieve ideeën en voorstellen zonder administratieve rompslomp worden ingediend. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een algemene en een studentencategorie. De eindwinnaar wordt beloond met 25.000 EUR startkapitaal en krijgt toegang tot het risicokapitaalnetwerk BAN Vlaanderen. Tijdens de 3 verschillende fasen kunnen nog andere geldprijzen en prijzen in natura gewonnen worden. De prijsuitreiking na elke fase zorgt voor de nodige ruchtbaarheid voor de winnende projecten.

Nieuwe elementen zorgen voor meer en betere projecten

Stany Boone, die het voorzitterschap van Bizidee waarneemt, gaf aan op welke extra’s de deelnemers in 2010 kunnen rekenen: “Nieuw in deze editie zal de opstart van een eigen online Bizidee-community zijn. Bij de start van Fase 2 kunnen de deelnemers hun ideeën hierop posten en reacties, suggesties, verbeteringen, hulp… vanwege andere deelnemers, coaches en experts uitlokken. Zo krijgen embryonale ideeën waardevolle feedback om de uitwerking ervan te funderen. Uiteraard wordt tijdens het hele proces over de bescherming van de ideeën maximaal gewaakt. Een tweede nieuwigheid betreft de zogenaamde “fast-track”. Dit is een spoedbehandeling van die dossiers die niet perfect in de timing van de 3 fasen van de wedstrijd passen. Zij zullen, weliswaar zonder deelname aan de wedstrijd, ook beroep kunnen doen op het uitgebreide Bizidee-netwerk van professionals om hun plan te ontwikkelen."

Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen heeft de afgelopen jaren zijn doel zeker bereikt. Heel wat deelnemers aan vorige edities hebben met de steun van Bizidee een onderneming opgericht en zijn vandaag succesvol. “Wie ondernemingszin heeft moet deze kans grijpen. Waar anders kan je zoveel steun en begeleiding vinden om een idee te lanceren? Bovendien is de eerste prijs, een startkapitaal van 25.000 EUR een mooi duwtje in de rug. In tijden van economische crisis is het bovendien belangrijk om ondernemerschap, creativiteit en durf te tonen om een eigen bedrijf op te starten”, aldus Ineke Bogaert, projectmanager Bizidee 2010.