Marc Pairon publiceert verzen voor Valentijn in mp3-formaat

11 februari 2010 – Naar aanleiding van Valentijnsdag pakt bestsellerauteur Marc Pairon uit met een originele productie: een audioverzenbundel in mp3-formaat die via de website www.liefdesverzen.be gratis kan worden gedownload. De dichter maakte vorig jaar - na 28 jaar poëtisch stilzwijgen - een opmerkelijke comeback met de 4-delige verzencyclus ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’. In een mum van tijd brak hij alle verkooprecords. De ‘best verkopende dichter van de Lage landen’ wil zijn publiek hiervoor bedanken en daarom biedt hij met deze mp3-liefdesverzen iedereen de mogelijkheid om voor zijn of haar geliefde met een auditief vers voor Valentijn uit de hoek te komen.

Marc Pairon brak vorig jaar in Vlaanderen wat poëzie betreft zowat alle verkoopcijfers. Van ‘De liefste liefdesverzen aller tijden!’ gingen ruim 38.000 exemplaren over de toonbank. Ook de later op het jaar gepubliceerde verzenbundels ‘Ontbijt op bed’, ‘Franse zoenen’ en ‘Litanie’ deden het uitstekend. De klap op de vuurpijl was evenwel de ‘TOP 50 intiemste liefdesverzen!’, een open brief aan Goedele Liekens, die in de boekentop-100 van 2009 van Standaard Boekhandel de 42ste plaats bekleedt. Opmerkelijk, want nooit eerder stond een verzenbundel in deze jaarlijst van de meest verkochte boeken.

Daarom zocht Marc Pairon naar een originele manier om zijn publiek te bedanken. Een poëtische e-mail, die hij begin dit jaar van één van zijn lezers ontving, bracht hem op de idee om een aantal liefdesverzen te publiceren in de vorm van een ‘audioverzenboek’:

Marc,

Ik lees jou als ik ga lopen

Voor ik vertrek sleur ik enkele pagina’s uit je bundel

Niemand zal jou ooit zo verscheurd hebben

Jammer dat je niet in mp3-formaat te koop bent

Het zou makkelijker zijn

Met jou in mijn oren

Nu moet ik jou in mijn handen houden

En als het regent (zoals gisteren) dan word je nat

Natter

Na het lopen -en soms al voor het lopen- heb ik veel zin

Om naar jou te schrijven.

Je GJV-fan*

Marc Pairon las 21 gedichten uit de “TOP 50 intiemste liefdesverzen!” zelf in. Het 22ste vers, ‘Addendum’ genaamd, schreef hij voor Magali, de geheimzinnige briefschrijfster die zoals nu blijkt zelf heel wat poëtisch talent in zich draagt en met wie Marc Pairon inmiddels een intensieve correspondentie in versvorm voert.

De ingesproken verzen kunnen gratis - als een geheel of elk afzonderlijk - worden gedownload via www.liefdesverzen.be.

***

Marc Pairon (° Wilrijk, 1959) heeft vanwege familiale omstandigheden maar tot zijn vijftiende school gelopen en zwierf zijn verdere tienerjaren door Europa als clochard. Hij voorzag in zijn levensbehoeften o.a. door het verkopen van gestencilde teksten en verzen in Antwerpse cafés. Zijn bijzondere stijl trok de aandacht van de befaamde dichter Nic van Bruggen, medeoprichter van de Pink Poets.

In 1981 werd zijn debuut ‘Splinters’ gepubliceerd. Tijdens de voorstelling ervan prees Nic van Bruggen de jonge Marc de hemel in (‘Pairon schrijft poëzie alsof hij Pegasus zelf de teugels aanbond’). Ondanks de talrijke lovende kritieken en het feit dat hij een graag geziene gast was op literaire voorstellingen, hield Pairon het dichtersleven snel voor bekeken en stapte hij het zakenleven in.

In 2008 greep hij terug naar de pen en kreeg hij de ultieme smaak van ‘het rangschikken van woorden’ opnieuw te pakken. Een jaar later brak hij met zijn liefdesverzen het ene verkooprecord na het andere. De media noemden hem al gauw ‘de best verkopende dichter van de Lage Landen’.* GJV-fan staat volgens de schrijfster van de e-mail voor ‘Grootste, Jongste, Vrouwelijke fan’.