UAMS viert 50-jarig bestaan van de opleiding ‘Executive MBA’ met de oprichting van de André Leysen Leadership Chair

Antwerpen, 3 februari 2010 • Al decennialang worden in Antwerpen internationaal gewaardeerde managementopleidingen aangeboden, die een belangrijk element vormden bij de uitbouw van de succesvolle carrière van menig topmanager of captain of industry. De opleiding ‘Executive MBA’, het vlaggenschip van UAMS, werd precies 50 jaar geleden opgericht. Deze verjaardag wordt donderdag a.s. gevierd met de inauguratie van de André Leysen Leadership Chair.

Het vlaggenschip van UAMS-voorloper IPO, de opleiding Postuniversitair Programma Bedrijfsbeheer, die nu ‘Executive MBA’ wordt genoemd, werd precies 50 jaar geleden voor het eerst ingericht. De jubileumviering heeft plaats op donderdag 4 februari 2010 in Antwerpen in aanwezigheid van Herman Van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad, en meer dan 2000 andere gasten, waaronder zo’n 1800 alumni.

André Leysen Leadership Chair

Die avond vindt ook de inauguratie plaats van de ‘André Leysen Leadership Chair’, een nieuw initiatief rond leiderschap, waarmee UAMS een wetenschappelijk onderbouwde en concrete bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van leiderschapstalent.

Christian Leysen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van UAMS, is zeer verheugd dat deze leerstoel naar zijn vader wordt genoemd: ”Het is een eerbetoon aan iemand die voor onze economie, en voor het ondernemerschap in het algemeen, een belangrijke bijdrage geleverd heeft en wiens leiderschap in binnen- en buitenland gewaardeerd wordt.”

In het kader van deze leerstoel zullen buitenlandse CEO’s met belangen in Vlaanderen of Vlaamse CEO’s en professoren die in het buitenland carrière maken, aan het woord gelaten worden. Prof. Robert A. Burgelman, die zijn academische carrière begon op Ufsia maar nu doceert aan Stanford University Business School, bijt donderdag de spits af met een uiteenzetting getiteld: 'Strategic Leadership in Dynamic Environments: Why it Matters'.

De leerstoel wordt ingebed in het ‘Leadership Centre’, een onderzoekscentrum dat door KBC wordt gefinancierd, en dat zich onder meer zal toeleggen op het ontwikkelen van een eigen UAMS-leadershipmodel. De omkadering van het centrum zal gebeuren door de ‘Advisory Board’ die samengesteld is uit topmensen uit zowel de bedrijfswereld als het academisch milieu, waaronder Prof. Burgelman.

Naamsverandering op til

UAMS staat op punt de naam AMS aan te nemen, voluit Antwerp Management School. Met deze nieuwe naam wil Philippe Naert, waarnemend Decaan van UAMS, zeer bewust de business school verbinden met de stad Antwerpen. “Een logische combinatie, want als wereldhaven en als economische hoofdstad van Vlaanderen kan Antwerpen niet zonder een sterke managementschool. Ons vernieuwd opleidingsaanbod focust op opleidingen die aansluiten op de ‘core business’ van Antwerpen: haven, logistiek, mode, diamant, gezondheidszorg… Opleiding en economisch succes gaan trouwens hand in hand: het een kan niet zonder het ander”, aldus Naert.

* * *

UAMS is de opvolger van het Instituut voor Postuniversitair Onderwijs (IPO), het Instituut voor Management en Bestuur (IMB) en de managementopleidingen van het voormalige RUCA en UIA. UAMS is nu de management school van de Universiteit Antwerpen (UA), maar sinds 1 oktober 2008 is UAMS volledig verzelfstandigd en beschikt de organisatie over eigen bestuursstructuren en middelen.

In 2005 verwierf UAMS de internationale accreditatie van de ‘Association to Advance Collegiate Schools of Business' (AACSB). Bovendien staat UAMS sinds een drietal jaar in de top-30 van de European Master in Management ranking van de Financial Times.

Persrelaties UAMS: Anja Tys, tel. 03 265 47 33 of 0486 49 43 87, anja.tys@ua.ac.be