Zes Belgische kunstenaars stellen hun Art Bollarts voor de Expo 2010 voor

Christine Conix: “Art Bollart staat voor stedelijke gastvrijheid en vooruitgang”

Antwerpen, 28 april 2010 – Zes gerenommeerde Belgische kunstenaars gaven elk hun eigen creatieve invulling aan de stilistische schoonheid van de Antwerpse meerpaal. Eerder al werden de Art Bollarts van topdesigner Nedda, avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman, keramist Piet Stockmans en bestsellerauteur Marc Pairon voorgesteld. Nu wordt dat rijtje afgesloten met de ontwerpen van architecte Christine Conix en beeldhouwer-designer Patrick Villas. De zes Art Bollarts werden geselecteerd voor het Belgisch EU paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Shanghai, dat eveneens werd ontworpen door de architecte.

Stedelijke clusters

Voor Christine Conix zijn de Antwerpse meerpalen een vertrouwd beeld. Vanuit haar kantoor aan de Cockerillkaai heeft de architecte immers zicht op de Scheldekaaien. Analoog aan haar ontwerp voor het paviljoen, geeft ze ook haar Art Bollart de dimensie van stedelijke clusters, een verzameling van samenwerkende inrichtingen, bijeen liggende gebouwen en straten, die het lichaam uitmaken van de zielsverwantschap van de stedelingen. Haar Art Bollart verwijst onder andere naar de grote diversiteit en densiteit van steden en vormt een open verwelkoming voor alle culturen en nationaliteiten, eigen aan de gastvrijheid van ons land. Het onderzoekcentrum Sirris stond in voor het technische hoogstandje om het ontwerp van Conix te verwezenlijken. Er kwam zelfs specifieke software aan te pas om met een robotarm het vijf-assige freeswerk te kunnen uitvoeren.

“De meetkundige patronen op mijn versie van de Art Bollart bestaan uit 5 verschillende modules en 1 speciale module, die een symbolische connectie maakt tussen België/Brussel en China/Shanghai. Bovendien staan de meetkundige patronen symbool voor de ramen van waaruit het licht van het gemoed van de Antwerpse stedelingen tevoorschijn komt”, aldus Christine Conix. De architecte, die ook instond voor het ontwerp van het Belgisch EU paviljoen zelf, voegt eraan toe: “Ik ben enorm verheugd dat ik samen met kunstenaars van verschillende disciplines heb kunnen meewerken aan dit kunstproject dat geselecteerd werd voor de Expo in Shanghai. De zes Art Bollarts worden als zit- en rustobject opgesteld aan de ingang van het Belgisch EU paviljoen, waar zowat 5000 mensen per uur zullen voorbijkomen.”

Meerpaalgraffiti

De zesde Art Bollart voor de Expo in Shanghai is van de hand van de Antwerpse beeldhouwer-designer Patrick Villas. Hij was het die zowat vier jaar geleden de Antwerpse meerpaal ‘herontdekte’: “Ik stelde vast dat op heel wat van de bolders, zoals de meerpalen in de volksmond genoemd worden, door de eeuwen heen diverse boodschappen, graffiti van genoegens en ergernissen, van Antwerpenaren en bezoekers van de Scheldestad werden aangebracht. Met mijn versie van de Art Bollart nodig ik de toeschouwer uit eveneens zijn of haar boodschap toe te voegen. Ik heb alvast de eerste naamtekening en afbeelding geplaatst.”

Patrick Villas: “De Bollart is een functioneel zitobject dat met zijn stilistische schoonheid eer betuigt aan de Antwerpse meerpaal, het havenicoon bij uitstek voor het sociale, toeristische en economische welkom. De Bollart staat immers niet voor bekrompenheid, maar voor vooruitgang, wars van taboes: het onderlinge respect, de vrijheid van meningsuiting, het kleurrijke van het multiculturele.”

6 kunstenaars, 6 Art Bollarts

De benaming Bollart – ‘bollard’ in het Frans en Engels – verwijst naar het toevoegen van een extra creatieve dimensie aan het authentieke ontwerp van de Antwerpse meerpaal. Christine Conix en Patrick Villas sluiten het rijtje van de zes kunstenaars, die een kunstversie van de Bollart ontwierpen. De voorbije weken werden reeds de Art Bollarts van topdesigner Nedda, Dr. Hugo Heyrman, bestsellerauteur Marc Pairon en Piet Stockmans voorgesteld. Nedda bracht op haar Bollart een zwarte warmtegevoelige coating aan, waardoor de meerpaal er na aanraking steeds anders uitziet. Avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman speelde in zijn ontwerp met de idee van moleculaire interactie. Pairon pakte uit met zijn ‘Languagebollart’*, terwijl keramist Piet Stockmans een opvallende blauwe Art Bollart voorstelde.

De zes Art Bollarts maken deel uit van de inrichting van het Belgisch EU paviljoen van de Expo 2010 te Shanghai, die op 1 mei de deuren opent. In totaal worden van mei tot eind oktober ruim 70 miljoen bezoekers verwacht. Na de Expo wordt de Art Bollart-installatie opgenomen in de permanente collectie van het in China nog op te richten Museum van België en de Europese Unie.

Goed doel

De kunstenaars staan een groot deel van de winst die voortvloeit uit de verkoop van de Art Bollarts af aan o.a. het inloopcentrum ‘De Vaart’. De klemtoon van dit dagcentrum voor thuislozen ligt op hulpverlening in combinatie met het aanbieden van diensten zoals het gebruik van lockers, doucheruimtes en een wasmachine. Dit praktisch dienstenaanbod is voor veel volwassen thuisloze mannen en vrouwen een aanleiding tot het stellen van een vraag om hulp. De Vaart wordt uitgebaat door CAW Metropool in opdracht van het OCMW van Antwerpen en is een project dat kadert binnen het stedenfonds.

Men hoeft niet naar China te reizen om de Bollarts te bewonderen...

Naar aanleiding van de opening van de Expo 2010 worden de Art Bollarts van vrijdag 7 tot en met woensdag 26 mei 2010 tentoongesteld in designcentrum De Winkelhaak te Antwerpen. De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats op donderdag 6 mei om 21 uur in aanwezigheid van de ontwerpers en de heer Philip Heylen, schepen van Cultuur van de stad Antwerpen.

Adres: Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen.

Periode: van vrijdag 7 tot en met woensdag 26 mei 2010.

Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 10 tot 18u; zaterdag van 14 tot 18u.

***

Christine Conix (°1955, Lier) behaalde in 1978 een Master in de Architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen. Kort daarna richtte ze haar eigen architectenbureau op. Momenteel wordt Conix Architects, gevestigd in Antwerpen en Brussel, geleid door Christine Conix en Sylvie Bruyninckx, die in 2005 toetrad als partner. Het 40-koppig team werkt aan heel uiteenlopende projecten: de renovatie van het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne (2007-2015), het residentieel project Ocean's Four in Gdansk Polen (2008-2011), het masterplan voor de industriële site en nieuwe kantoorgebouw voor Umicore in Hoboken (2005-2009) en de renovatie van het Atomium in Brussel (2004-2007) In 2009 werd Conix Architects door de Belgische overheid gevraagd om het Belgisch EU paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Shanghai 2010 te ontwerpen.

Patrick Villas (°1961) is een Belgisch kunstenaar-designer-componist, met talrijke internationale tentoonstellingen, openbare opdrachten en opnames in gerenommeerde collecties op zijn erelijst. In 1991 richtte hij de vzw Art-Prom op die culturele manifestaties organiseerde zoals 'Open Atelier' op Antwerpen Zuid. Dit initiatief werd geofficialiseerd door burgemeester Leona Detiège in 1995. Vanuit het 'Open Atelier'-principe ontwikkelde zich het kunstevenement 'Salon d'Artistes', dat meer dan 40.000 bezoekers lokte en waaraan 200 kunstenaars meewerkten. Aan het salon van 1994 was een colloquium verbonden met als sprekers als Hans Ulrich Obrist. Hij organiseerde ook het ‘Digital @rt Labyrinth’, een kennismaking met de toen nog veelal onbekende multimedia-mogelijkheden, i.s.m. Dr. Hugo Heyrman en Silicon Graphics. Als designer ontwierp Villas o.a. de Bollart, het design trouvé van de Antwerpse meerpaal, alsook verschillende lamp-elementen en andere meubelen.

*grafisch ontwerp van de Languagebollart: Joelle Palmaerts – Ad altera

De complete Art Bollart collectie

Dr. Hugo Heyrman Nedda

Piet Stockmans Marc Pairon

Christine Conix Patrick Villas