De meest magische GSM-wandelroutes van Europa liggen in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen.Adembenemende storytelling-wandelingen doorheen de vijf Vlaamse Kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen, met beeld en geluid via je eigen smartphone, GSM, PlayStation Portable of mp3… het kan allemaal vanaf nu. De Vlaamse Kunststeden, VRT en het Vlaamse technologiebedrijf Navitell stellen vandaag hun nieuwste testproject voor en pakken zelfs uit met een internationale primeur: de ‘Automatic StoryPlay’(ASP), waarbij satellieten de weg wijzen en automatisch de verhalen starten, zonder dat de gebruiker wordt opgezadeld met dure roaming- of streamingkosten. Wat tot nu toe alleen op de verhuurtoestellen van de toeristische diensten kon, kan vanaf vandaag ook op Google Android-smartphones. Vlaanderen zet de trend.

Wie al wandelend wil genieten van een meeslepende, twee uur durende verhalenroute doorheen Mechelen, Gent of Brugge of graag de themaroutes Bier, Diamant, Highlights van Antwerpen of Leuven Brandt, Sfeer, Internationaal wil beleven, kan terecht op www.storynations.com. Dankzij dit verhalenplatform kan je ofwel de verhalen thuis beleven via de computer, of ze overzetten op een eigen mobiel toestel en het verhaal in de desbetreffende Kunststad opstarten en ervaren. Het juiste verhaal op de juiste plaats.

Trendsettend Vlaanderen

Een jaar geleden sloegen de Vlaamse Kunststeden en VRT de handen in elkaar voor dit testproject. De snelle opkomst van smartphones en andere mobiele dragers deed de vraag naar mobiele informatie toenemen. De projectpartners beslisten evenwel dat Vlaanderen een paar stappen verder moest gaan en zich als trendsetter moest profileren. Zij werden hierbij geholpen door het Vlaamse mobiele technologiehuis Navitell.

Isabelle Maenhout, CEO van Navitell, legt uit: ‘VRT en de Kunststeden wilden graag beleving en storytelling via mobiel ontsluiten, maar zonder louter een nicheproduct te creëren voor een bepaalde doelgroep die reeds over een smartphone beschikt. Het moest tegelijkertijd laagdrempelig én trendy zijn. Al gauw kwamen ze uit bij storynations.com, een verhalenplatform dat toelaat dat je de verhalen via computer kan beleven en kan overzetten naar tal van mobiele dragers.

De Kunststeden gaan zelfs nog een stap verder. De Navitell ASP (Automatic StoryPlay) moet Android-gebruikers van over de hele wereld naar deze toeristische toplocaties in Vlaanderen leiden, waar ze van de meertalige routes kunnen genieten. Android is het nieuwe Google product voor mobiele telefoons. Wat de iPhone is voor Apple, is de Android voor Google. In Vlaanderen is dit toestel nog niet zo bekend, maar de cijfers in de VS tonen aan dat de Android aan een gestage groei is begonnen.

Geen torenhoge GSM-factuur

Navitell is gespecialiseerd in software, die verhalen ontsluit via satellieten. Wij maakten dit als één van de eersten ter wereld mogelijk door middel van verhuurtoestellen. Hetzelfde product kunnen aanbieden op de eigen GSM van de mensen was toch een andere uitdaging. Mensen willen immers te allen tijde bereikbaar blijven dankzij hun GSM. Tegelijkertijd moesten wij rekening houden met de capaciteit van de batterij en bovenal vermijden dat ze zouden geconfronteerd worden met torenhoge GSM-facturen’, aldus Luc Buntinx, Managing Director en medestichter van Navitell'In dat opzicht is ASP een unieke oplossing om ook in België, waar datatransmissie via GSM-netwerken nog steeds enorm duur is, toch een beleving van 40 tot 70 minuten audio en video mogelijk te maken zonder dat er achteraf een zware GSM-rekening in de bus valt’.

Isabelle Maenhout voegt eraan toe: ‘Het klopt dat de satellieten gratis zijn. Je moet wel eerst de content op je Android-toestel zetten via storynations.com. Daarna doen de satellieten de rest. En wie geen Android heeft, hoeft niet te wanhopen. Je kan namelijk de route ook perfect beleven door zelf op de play-toets te drukken om verhalen te activeren. In het buitenland zal men de content ook kunnen streamen. Daartoe heeft Navitell ondertussen ook verschillende technieken ontwikkeld. In België moeten we evenwel voorzichtig zijn met grote audio- en videobestanden. Onwetende smartphone-eigenaars zouden voor onaangename verrassingen komen te staan. Het netwerk en het ontbreken van een volledige flat fee formule in België verhinderen dat. Wij zien al positieve evoluties, bijvoorbeeld Mobile Vikings, maar het zal nog tijd kosten. Dat mag echter niet betekenen dat de Vlamingen moeten achterblijven wat de ontwikkelingen van nieuwe producten en mobiele technologie betreft. Zoniet missen wij deze ‘nieuwe economie’-trein en zullen buitenlandse bedrijven onze mobiele markt inpalmen. Of ze nu technologie maken, toeristische producten of andere mobiele businessformats. Bijblijven is de boodschap. De trend zetten vanuit dit land, is de uitdaging.’

Bovendien is ASP ook heel interessant wanneer toeristen naar andere plaatsen reizen. Zij kunnen in de juiste stad of omgeving van audio- en videoverhalen genieten en toch vermijden zij hoge roamingkosten. Zo zie je maar hoe de situatie op de Belgische GSM-markt oplossingen noodzakelijk maakte die ook voor het internationale toerisme onverwachte positieve voordelen kunnen hebben.

25.000 gratis downloads

Het testproject in de kunststeden zal enkele maanden in beslag nemen. De eerste 25.000 downloads van de verhalenroutes van iedere stad zijn gratis. Je kan ze vanaf vandaag downloaden via het ‘Vlaamse Kunststeden’-kanaal van www.storynations.com. Na de testfase zal het project in zijn geheel geëvalueerd worden.

De mogelijkheden zijn legio. Verhalen kunnen verpakt worden met arrangementen, acties met mediapartners, in combinatie met boeken… De komende maanden gaan wij meten om na te gaan wat nog allemaal mogelijk is. De technologie buiten beschouwing gelaten, moeten we hier ook beklemtonen dat het 18 prachtige storytelling-routes geworden zijn. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten van internationaal niveau’ , aldus Isabelle Maenhout.

www.navitell.com

Persrelaties: Panneels & Partners, navitell@panneels.com, tel. 0498 522 322


ACHTERGRONDINFORMATIE

Verhalenroutes van de Kunststeden

Vlaamse Kunststad Antwerpen: 3 themaroutes

Themaroute Antwerpen Highlights

Antwerpen Highlights is een op maat geschreven toeristische route, die ideaal is voor een eerste kennismaking met de Metropool. Tijdens een rustige en qua afstand beperkt gehouden wandeling maak je kennis met een aantal toeristische hoogtepunten van Europa's tweede grootste havenstad. De rijke geschiedenis en talloze merkwaardige verhalen komen aan bod. Van Rubens tot een imposant Centraal Station, van een poppentheater tot een opera, Antwerpen is altijd een fascinerende ontdekkingstocht.

Themaroute Antwerpen Bier

Waar kan je vrienden kan maken en sociale contacten leggen? Sommigen denken aan Facebook, wij denken eerder aan een wandeling langs een aantal gezellige cafeetjes en daarvan zijn er in Antwerpen veel te vinden. Wij hebben ons moeten beperken tot een negental cafés, maar het hadden er evengoed twintig kunnen zijn, of dertig ... in alle geuren en kleuren. Natuurlijk leer je een café het best kennen via zijn interieur en zijn patron. Wanneer de verleiding te groot wordt, kan je altijd binnenstappen. Door met mate te genieten van het plaatselijke gerstenat kan het zelfs heel leuk worden.

Themaroute Antwerpen Diamant

Antwerpen is het wereldcentrum van de diamant. De diamantbedrijven en -beurzen zijn allemaal gevestigd op een relatief kleine oppervlakte. Wij hebben een boeiende en vooral schitterende wandelroute samengesteld, bezaaid met steentjes en briljante, magische verhalen van uitzonderlijke vondsten in exotische oorden, van Indische maharadja's en Britse kroonjuwelen.

Ontdek de ‘meeneem-verhalen’ van Antwerpen in beeld en geluid met je eigen GSM, mp3, PSP, ...

Download de verhalen via www.storynations.com en zet de bestanden op je eigen toestel.

Wie een smartphone met Google Android heeft, kan via de ASP-toepassing (Automatic StoryPlay) de verhalen gratis en volautomatisch laten aansturen door de satellieten. ASP maakt immers ook navigatie mogelijk. Je moet dan wel eerst de videobestanden op je toestel hebben opgeslagen. Anders worden ze via streaming bezorgd en dat leidt tot extra GSM-kosten .


Vlaamse Kunststad Leuven: 3 themaroutes

Themaroute ‘Leuven Sfeer’

Leuven is ongetwijfeld één van Vlaanderens cultuurhistorische parels en een kunststad met vele gezichten. Eeuwenoude monumenten gaan zij aan zij met moderne gebouwen, die jaarlijks het decor vormen van meerdere stadsfeesten en muziekfestivals. Leuven baadt in een Bourgondische, joviale sfeer die niet in enkele zinnen te vatten is. Het is een dynamische en levende stad die zichzelf voortdurend heruitvindt.

De route 'Leuven Sfeer' toont je de beste kant van Leuven. Je neemt niet enkel een kijkje bij de tweede grootste brouwerij van deze bruisende stad, je kan ook genieten van de onovertroffen sfeer van enkele rustige plekjes en minder rustige plekjes, zoals de Oude Markt, ook wel bekend als de ‘langste toog van Europa’.

Themaroute ‘Leuven Brandt’

In België associeert men de Eerste Wereldoorlog meestal met de loopgravenoorlog in de Westhoek. Weinig mensen weten echter dat Leuven in augustus 1914 door de Duitse troepen moedwillig in de as werd gelegd. De wereldwijde afkeur voor deze weerzinwekkende daad was bijzonder groot. Met deze route brengen we de gebeurtenissen van toen weer tot leven. Met citaten en getuigenissen geven we weer wat de Leuvenaars toen meemaakten.

Themaroute ‘Leuven Internationaal’

Sinds de 15de eeuw is Leuven een internationaal kruispunt van kennis en wetenschap. Het is de eerste en dus oudste universiteit van de Lage Landen. Ondanks tienduizenden studenten is de universiteit niet makkelijk te vinden. Ze verschuilt zich als het ware in valse bescheidenheid. Met deze route brengen we een bezoek aan verschillende colleges en vernemen we hun boeiende ontstaansgeschiedenis. Zonder dat je het weet en zonder dat je het ziet, is Leuven dus ook een internationale campus. Met deze route geraak je wegwijs in de oorden van wijsheid van Leuven. Je verneemt o.a. dat in een Pauscollege heuse tapcursussen gegeven worden.

Ontdek de ‘meeneem-verhalen’ van Leuven in beeld en geluid met je eigen GSM, mp3, PSP, ...

Download de verhalen via www.storynations.com en zet de bestanden op je eigen toestel.

Wie een smartphone met Google Android heeft, kan via de ASP-toepassing (Automatic StoryPlay) de verhalen gratis en volautomatisch laten aansturen door de satellieten. ASP maakt immers ook navigatie mogelijk. Je moet dan wel eerst de videobestanden op je toestel hebben opgeslagen. Anders worden ze via streaming bezorgd en dat leidt tot extra GSM-kosten .


Vlaamse Kunststad Brugge: grote verhalenroute

Grote Route ‘Brugge, die scone’

Wandel door deze oude middeleeuwse glorie met Kurt Defrancq als jouw stadsgids. Brugge met zijn huisjes, begijntjes, koetsen, kantwerk ... maar deze stad biedt veel meer dan dat. Dankzij de verhalenroute kan je dit ontdekken... door als het ware door de muren te kijken en teruggeflitst te worden in de tijd. Het geheim van Selena, de legende van Mina die de liefdesdood stierf en begraven zou liggen onder het wateroppervlak, het verhaal van het Minnewater met zijn zwanen, enz.

Ontdek de ‘meeneem-verhalen’ van Brugge in beeld en geluid met je eigen GSM, mp3, PSP, ... of smartphone.

Download de verhalen via www.storynations.comen zet de bestanden op je eigen toestel.

Wie een smartphone met Google Android heeft, kan via de ASP-toepassing (Automatic StoryPlay) de verhalen gratis en volautomatisch laten aansturen door de satellieten. ASP maakt immers ook navigatie mogelijk. Je moet dan wel eerst de videobestanden op je toestel hebben opgeslagen. Anders worden ze via streaming bezorgd en dat leidt tot extra GSM-kosten .

Vlaamse Kunststad Gent: grote verhalenroute

Grote Route ‘Onweerstaanbaar Gent’

Filmmaker Nick Balthazar neemt je mee op een verrassende wandeling door Gent. De Arteveldestad heeft zoveel verborgen parels, prachtige plekjes en gebouwen waar de meeste toeristen niet komen. Met behulp van de mobiele stadsgids kun je deze ontdekken. De verhalenroute is ook een soort teletijdmachine. Bovendien kun je ermee door muren kijken en zelfs 'onder je voeten', in de gewelven onder het Sint-Baafsplein. Daar vind je geheimen en verhalen uit heden en verleden.

Hoe kun je zien hoe oud een gebouw is? Wat zijn de mysterieuze verborgen boodschappen op het Lam Gods? En wat zijn 'kannenpissers'? Je komt het allemaal te weten tijdens deze wandeling. Aan de 'vree wijze stroppendragers' zul je geen gemakkelijke kluif hebben, maar de stad en haar bewoners zijn het dubbel en dwars waard!

Ontdek de ‘meeneem-verhalen’ van Gent in beeld en geluid met je eigen GSM, mp3, PSP, ... of smartphone.

Download de verhalen via www.storynations.com en zet de bestanden op je eigen toestel.

Wie een smartphone met Google Android heeft, kan via de ASP-toepassing (Automatic StoryPlay) de verhalen gratis en volautomatisch laten aansturen door de satellieten. ASP maakt immers ook navigatie mogelijk. Je moet dan wel eerst de videobestanden op je toestel hebben opgeslagen. Anders worden ze via streaming bezorgd en dat leidt tot extra GSM-kosten .

Vlaamse Kunststad Mechelen: grote verhalenroute

Grote Route ‘Verrassend Mechelen‘

Laat je verrassen en leer deze boeiende stad kennen samen met Roos Van Acker, je persoonlijke mobiele stadsgids. Wie was Margaretha van Oostenrijk? Al gehoord van de 'besloten hofkes'? En ooit al gewandeld over de Dijle? Mechelen is een prachtstad met unieke invalshoeken en boeiende verhalen.

Ontdek de ‘meeneem-verhalen’ van Mechelen in beeld en geluid met je eigen GSM, mp3, PSP, ... of smartphone.

Download de verhalen via www.storynations.comen zet de bestanden op je eigen toestel.

Wie een smartphone met Google Android heeft, kan via de ASP-toepassing (Automatic StoryPlay) de verhalen gratis en volautomatisch laten aansturen door de satellieten. ASP maakt immers ook navigatie mogelijk. Je moet dan wel eerst de videobestanden op je toestel hebben opgeslagen. Anders worden ze via streaming bezorgd en dat leidt tot extra GSM-kosten .


Omtrent Navitell

Het Vlaamse technologiebedrijf Navitell gelooft in de impact van Storytelling, het vertellen van verhalen. Het is dan ook al eeuwen hét entertainment van de mensheid. Storytelling kan mensen nieuwsgierig maken, boeien en – bovenal – op een sterke manier mensen interesse doen krijgen in verschillende onderwerpen. Zowel aangaande toerisme, cultuur en erfgoed maar evenzeer verhalen van gezond bewegen, gezond koken, kinderen opvoeden,.. Vertel een verhaal, neem ze mee in een visie, in een stukje verleden… zodat ze meer willen weten en gebeten worden. Verhalenderwijs leren.

Navitell draagt haar steentje bij door specifieke technologie te ontwikkelen die storytelling mogelijk maakt via computer en via mobiele dragers. Het juiste verhaal op de juiste plaats en tijd naar de juiste persoon. Het verhalenplatformwww.storynations.com is de centrale plek waarin de verhalen worden opgeslagen, voorgesteld aan het publiek én van waaruit het mogelijk is om het verhaal te downloaden op je eigen toestel. Of dat nu een mp3, mp4, Playstation Portable, GSM of smartphone is. Je kan de verhalen ook bekijken via de computer. Bijna alle verhalen zijn evenwel specifiek ontwikkeld om ergens ‘mee te nemen’ en te gaan beleven. Bijvoorbeeld in de keuken, in de tuin, in een landschap… of in een Kunststad.

Navitell wil die belevingswaarde niet enkel technologisch toegankelijk maken maar evenzeer economisch. Daarom zorgde het bedrijf ervoor dat het verkrijgen van de audio- en videobestanden op uw toestel niet gepaard hoeft te gaan met hoge gsm-kosten. Bijgevolg dat u ze kan vinden en downloaden op www.storynations.com.

Daarenboven kan men op het verhalenplatform de verhalen vinden in de algemene werelden ‘Travel – Cooking – Health – Surprise’ of in speciaal gecreëerde kanalen (channels). Deze kanalen laten een bundeling van verhalen toe, zodat men vanuit verschillende websites rechtstreeks naar deze verhalenchannel kan doorlinken.

Channel van de Vlaamse Kunststeden i.s.m. VRT:

Dit verhalenplatform is al toe aan de versie 2.0 en zal in de volgende weken en maanden wordenuitgebreid met zowel nieuwe verhalen en kanalen als met nieuwe technologie. De eerste technologie die wordt voorgesteld is Navitell ASP, Automatic Story Play.

Wie een toestel heeft met Google Android-besturing kan de content op zijn toestel zetten, de ASP-toepassing activeren en de verhalen automatisch laten starten en aansturen via de satellieten.

Navitell is het eerste bedrijf dat erin slaagt om content op te starten én tegelijkertijd te navigeren zonder bijkomende streamingkosten voor de gebruiker. In België is dit een absolute must omdat de GSM-kosten voor dataverkeer nog steeds vrij hoog zijn. ASP is ook een interessante applicatie voor toeristen. Hoge roamingkosten (bellen en internetten in het buitenland) verhinderen nog steeds dat toeristen grote pakketten audio en video via streaming durven te beleven. De gratis ASP-formule is een uitstekend alternatief én verhindert tegelijkertijd vertragingen of onderbrekingen bij het beleven van de verhalen.

www.navitell.com